Hirdetés

Komoly szövődményei is lehetnek a náthának

Komoly szövődményei is lehetnek a náthának

2019.02.10. 22:35

A náthának is lehetnek szövődményei.

Hirdetés

A náthának is lehetnek szövődményei, ezért ha romlik a gyermek általános állapota, orvoshoz kell vinni.

Ha csak felső légúti tünetek vannak, mint például orrfolyás, köhögés, hőemelkedés, tüneti szerekkel és bő folyadékkal otthon is lehet kezelni. Ha ez az állapot romlik, bágyadtság, sokáig tartó láz jelentkezik, akkor lehet szövődményre, komolyabb megbetegedésre gondolni, és érdemes orvoshoz fordulni.

Gyerekeknél gyakori szövődmény lehet a középfül-, az arcüreg-, a hörgő- és a tüdőgyulladás.
A krupp a gége alatti legszűkebb területet támadja, amitől az begyullad, és húzó jellegű légzést, ugatva köhögést okoz.

Hideg időjárás esetén ilyenkor ablakot kell nyitni, vagy felöltöztetve ki kell vinni a gyermeket a levegőre, mert a hideg csökkenti a duzzadást, és könnyebb lesz a légzés.
Hat hónapos kor alatt, és súlyosabb esetekben akár éjszaka is orvoshoz kell fordulni.

Nátha (orrmelléküreg gyulladás)


Az orrnyálkahártya feladata, hogy a légutak felé tartó szennyeződéseket, ill. kórokozókat visszatartsa. Ha az orrnyálkahártya valamiért veszít az ellenálló képességéből (pl. lehűlés miatt), az odakerült vírusok könnyebben megtelepednek. Eltávolításukra a nyálkahártya  bőségesen kezdi termelni a váladékot, "orrfolyás".

A fokozott nyálkahártya működés  következménye az orrnyálkahártya duzzanata. Ezért tapasztaljuk azt, hogy számtalanszor hiába fújjuk ki az orrot, nem jön semmi. Ilyenkor csak nyitott szájjal tudunk lélegezni, ami súlyosbítja a helyzetet azáltal, hogy a levegő felmelegítés nélkül közvetlenül jut a torokhoz. Az orrlégzés helyreállítása tehát két ok miatt is nagyon fontos.

Az orrcseppek, orrsprayk az orrnyálkahártya ereit összehúzva mérséklik a duzzanatot, és a váladéktermelést is csökkentik. A megbetegedések megelőzésében legfontosabb az immunrendszer erősítése. Rendszeres mozgással, egészséges táplálkozással megtartható a szervezet védekezőképessége.
 

Kérek valamit köhögésre! Köptetők, köhögéscsillapítók

Gyakran elhangzik ez a kérés egy patikában, hogy: kérek valamit köhögésre!  A szigorúan vett köhögéscsillapítók a száraz köhögést csillapítják, de ha rosszul választjuk ki a gyógyszert akár súlyosbíthatják is azt a helyzetet ha valójában bőséges felköhögendő váladéklerakódás található a légutakban. A köptetők a váladékot segítik felköhögni, köhögtetnek.

A SZÁRAZ köhögés a meghűlés első pár napján fordul elő. Azt jelenti, hogy felköhöghető váladék még nincs. Nem feltétlenül jelenti, hogy nem is lesz, csak ilyenkor még nincs. Így van az, hogy más hatású szer kell az első napokban, és más szükséges pár nap után, figyelve azt, hogy van-e váladéktermelés.

.