Hirdetés

Adventi szokások, hagyományok - A karácsonyt megelőző négy hét

Adventi szokások, hagyományok - A karácsonyt megelőző négy hét

Adventi szokások

alonmedia.hu

2018.12.22. 13:35

December – Karácsony hava. Mióta létezik adventi időszak? Mit kell tudni az adventi koszorúról és az adventi kalendáriumról?

Hirdetés

December – Karácsony hava. A hideg december korai tavaszodást jelent, ha hihetünk a népi megfigyeléseknek,  de azt is mondják, ha december 1-jén fúj a szél 40 napig szeles idő várható.

 

A karácsonyt megelőző négy hétben több, a néphagyományok szempontjából fontos nap is van. December 6-a Szent Miklós napja, december 13-a, Luca napja, 21-én Tamás napja, december 24-e pedig Ádám és Éva napja. A karácsony előtti négy hét azért is fontos, mert a betlehemes csoportok és a kántálók ilyenkor kezdenek el szerveződni.

 

Mióta létezik az adventi időszak?

Az  adventet az 5. század óta tartják. A karácsony ünneplésével együtt terjedt el és összetartozik a két fogalom: karácsony és advent, a felkészülés és az ünneplés. A négy vasárnapból álló adventi időszakot VII. Gergely pápa rendelte el.

Az advent a keresztény kultúrkörben a karácsonyt (december 25-ét) megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig számított időszak. Advent első vasárnapja egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti.

 

Az adventi koszorú

A valódi adventi koszorú készítése a 19. században jött divatba. Egy hamburgi lelkész otthonába hatalmas fenyőkoszorút erősített a mennyezetre, melyen 24 gyertya volt, minden adventi napra egy-egy. Később az egyszerűség kedvéért csak négy gyertyát helyeztek el a koszorún. Minden adventi vasárnapon eggyel több gyertyát gyújtottak meg. A gyertyákat vörös és aranyszalagokkal, az élet és fény jelképével díszítették.

 

A gyertyák színe katolikus körökben egy kivételével lila: a bűnbánat és a megtérés jelképe. A meggyújtás sorrendjében a harmadik gyertya rózsaszín, ami a küszöbön álló ünnep fölött érzett örömöt, valamint Mária anyai örömeit szimbolizálja.

Az adventi koszorún meggyújtott gyertyák közül mindegyik egy fogalmat szimbolizál.

A négy gyertya: a hit, a remény, a szeretet és az öröm.

A gyertyák egyben a katolikus szimbolika szerint egy-egy személyre vagy közösségre is utalnak.
Ádám és Éva – mint akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást (hit);
zsidó nép – akinek megígérte, hogy közülük származik a Messiás (remény);
Szűz Mária – aki megszülte a Fiút (örömrózsaszín gyertya)
Keresztelő Szent János – aki hirdette Jézus eljövetelét, és készítette az utat az emberek szívéhez (szeretet).

 

Adventi kalendárium - hányat kell még aludni karácsonyig? 

Nálunk is elterjedt a gyerekek által igen kedvelt adventi naptár, ami ennek az időszaknak az időmérő eszköze. Az adventi házikók, naptárak ablakaiból minden nap csak egyet szabad kinyitni, mögöttük leggyakrabban édesség rejtőzik. Régen inkább kis képek, vagy karácsonyi jókívánságokra nyíltak az ablakok.

Alon.hu összeállítás. Az anyag felhasználása engedélyhez kötött!

.