Hirdetés

December 20. - Vállalkozásoknak fontos határidő közeleg

December 20. - Vállalkozásoknak fontos határidő közeleg

2018.12.13. 06:17

Közeledik az adóelőleg-kiegészítés határideje.

Hirdetés

December 20-ig kell kiegészíteniük a társasági adó, az energiaellátók jövedelemadója, az innovációs járulék, az egyszerűsített vállalkozói adó és a reklámadó előlegét a várható fizetendő adó összegére azoknak, akiknek üzleti éve megegyezik a naptári évvel - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). 

A felsorolt adónemek közül az első három esetében a feltöltésről a 1801-es számú bevallásban is számot kell adni, még akkor is, ha ténylegesen nincs adóelőleg-kiegészítés. A befizetést az egyes adónemeknek megfelelő számlaszámra kell teljesíteni. 

Azon adózók, akik a társasági adóelőleg-kiegészítéssel kapcsolatban adófelajánlással kívánnak élni, ezt az 1801-es bevallásban tudják megtenni. Azon felajánlások esetében, amelyeknél a kedvezményezetti célról szóló igazolást papíron kell benyújtani, az elbírálás meggyorsítása érdekében célszerű szkennelt formában is csatolni a bevalláshoz.

Ha az adózó nem fizeti meg az adó összegét a jelzett határidőig legalább 90 százalékos mértékben, a befizetett előleg és az éves adó 90 százalékának különbözete után 20 százalékig terjedő mulasztási bírsággal sújtható - figyelmeztet az adóhatóság.

A társasági adó felajánlásával kapcsolatban további hasznos információk találhatók a NAV honlapján az 55. számú információs füzetben.

.