Hirdetés

Ingyenes vasúti bérletre pályázhatnak a 18 éves fiatalok
pixabay.com

Ingyenes vasúti bérletre pályázhatnak a 18 éves fiatalok

MTI

2018.12.01. 08:48

December 11-éig lehet pályázni az ingyenes vasúti bérletre. Itt van hogyan és ki jelentkezhet.

Hirdetés

Jövőre 12 ezer kalandvágyó európai fiatalnak jut majd ingyenes InterRail vasúti bérlet a DiscoverEU nevű új uniós kezdeményezés második fordulójának keretében - jelentette be csütörtökön az Európai Bizottság.

Az Európát felfedezni kívánó 18 éves fiatalok december 11-éig nyújthatják be a pályázatukat. Bárki indulhat, aki 2000-ben született és az Európai Unió valamelyik tagországának állampolgára.

A jelentkezőket a brüsszeli testület rangsorolja, a nyerteseknek pedig 2019. április 15. és október 31. között nyílik lehetőségük a legfeljebb 30 napos utazásra.

A fiatalok egyedül vagy többedmagukkal is utazhatnak, alaphelyzetben vasúton, különleges esetekben azonban alternatív közlekedési eszközöket is igénybe vehetnek, mint a busz vagy a komp, kivételes esetekben pedig a repülés is lehetséges.

Ki jelentkezhet?

A kezdeményezésben azok a fiatalok vehetnek részt, akik:

  • 2018. december 31-én 18 évesek (azaz 2000. január 1. és 2000. december 31. között születtek, e két dátumot is beleértve);
  • rendelkeznek azon országok valamelyikének állampolgárságával, amelyek a nyertes jelentkezők kiválasztásáról szóló döntés időpontjában az Európai Unió tagállamai (a döntésre várhatóan 2019. január közepén kerül sor);
  • az internetes jelentkezési lapon megadják a személyazonosító igazolványuk vagy útlevelük számát;

Ha kiválasztanak, csak akkor utazhatsz, ha:

  • utazásodat egy olyan országban kezded meg, amely a nyertes jelentkezők kiválasztásáról szóló döntés időpontjában az Európai Unió tagállama;
  • legalább 1 napig és legfeljebb 1 hónapig tervezel utazni;
  • 2019. április 15. (az utazás megkezdésének legkorábbi dátuma) és 2019. október 31. (az utazás befejezésének legkésőbbi dátuma) között tervezel utazni;
  • el kívánsz látogatni legalább egy külföldi országba, amely a nyertes jelentkezők kiválasztásáról szóló döntés időpontjában az Európai Unió tagállama;
  • vállalod, hogy a DiscoverEU nagyköveteként működsz közre.

Ezen az oldalon lehet jelentkezni.

"Nagyszerű látni, hogy ennyi fiatal él ezzel a lehetőséggel, hogy felfedezze Európa kultúráját, megismerje a kontinens sokszínűségét, s új barátokat szerezzen" - közölte Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért és ifjúságért is felelős uniós biztos.

"A sikeres első forduló megmutatta, hogy az utazás során a fiatalok önbizalmat szerezhetnek és képességeiket is fejleszthetik, például kezdeményezőkészségüket és nyelvtudásukat. Kijelenthetjük tehát, hogy a DiscoverEU program nem csak az utazásról szól, hiszen magára az életre készít fel" - mondta.

Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti (EP-) képviselő, az eredeti kezdeményezést elsőként felkaroló politikusok egyike hangsúlyozta, hogy a program nem pusztán "ingyenvonatozásról" szól, hanem a fiatalság lehetőségeinek kinyitásáról, az integráció sikeres mélyítéséről, a kultúrák közötti jobb kommunikációról.
 

"A program mentoraként azt tartom elsődleges célnak, hogy olyan fiataloknak adjon eszközt, akiknek egyébként nincs lehetőségük saját erőből megismerni más európai országokat és kultúrákat" - közölte.
    Hozzátette: továbbra is szorgalmazza a magyar kormánynál, hogy készítsen tervet a program támogatására és indítson kampányt azzal a céllal, hogy többen válasszák majd Magyarországot úti céljuknak.
    Idén 15 ezren élhettek a lehetőséggel, erre 12 millió eurós keret állt rendelkezésére.
    Az Európai Bizottság javaslata alapján a 2021 és 2027 közötti uniós költségvetés ciklusban 700 millió eurót különítenének el a programra.

.