Hirdetés

Karácsony - Ennyit költenek a magyarok ajándékokra
pixabay.com

Karácsony - Ennyit költenek a magyarok ajándékokra

MTI

2018.12.19. 05:56

Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

Hirdetés

Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra - közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

A karácsonyhoz köthető költéseket vizsgáló, 500 fős mintát feldolgozó reprezentatív kutatás szerint a megkérdezettek 74 százaléka előre átgondolja, kinek, milyen értékben vesz ajándékot, ennek ellenére minden második válaszadó a tervezetten felül költekezik. 

A felmérés szerint a tavalyinál mintegy 4 ezer forinttal többet, 

átlagosan 56 350 forintot szánnak ajándékokra a megkérdezettek, az egy főre jutó összeg pedig 10 ezer forintra emelkedett. 

A tavalyi 39 százalékról 34 százalékra csökkent azok aránya, akik már a karácsony előtti hónapokban spórolni kezdenek a kiadásokra. A válaszadók 33 százaléka mondta, hogy a karácsonyi kiadásait az aktuális havi fizetése fedezi, 29 százalékuk egyebek közt az általános tartalékaiból, 23 százalék pedig az erre a célra félretett pénzből is fedezi az ünnep költségeit. A lakosság mindössze 4 százaléka említette, hogy hitelkártya-keretét is igénybe veszi. 
 

Az ajándékokért a megkérdezettek 70 százaléka készpénzzel is fizet, a második legnépszerűbb fizetési megoldás, 29 százalékos aránnyal az interneten keresztüli bankkártyás fizetés. Ezt a hagyományos betéti kártyával történő fizetés követi 27 százalékkal, a hitelkártyás fizetések aránya pedig 10 százalék. 

A hitelkártya keret költésnél a tavalyihoz hasonlóan az idén is körülbelül 70 ezer forint felhasználását tervezik a megkérdezettek. 

Azok, akik hitelt is felvesznek a karácsonyi ajándékok vásárlásához, jellemzően a költségek 24 százalékát tervezik ilyen módon fedezni, ebben nincs változás az előző évhez képest.

Somogyi Péter, a Budapest Bank lakossági termékfejlesztési vezetője a közleményben rámutatott arra, hogy egyre inkább a tudatos hitelfelvétel jellemzi az embereket, jobban átgondolják, a lehetőségeikhez mérten mire és milyen típusú hitelt vegyenek igénybe.

.