Hirdetés

Mit süssünk, főzzünk karácsonykor? - Öt villámgyors karácsonyi recept, amit a család szeretni fog

Mit süssünk, főzzünk karácsonykor? - Öt villámgyors karácsonyi recept, amit a család szeretni fog

Karácsonyi menü

2018.12.09. 14:27

Egyszerű, de különleges karácsonyi receptek.

Hirdetés

A nagy karácsonyi készülődésben néha csak egy szikra, egy jó ötlet kell, aztán onnan a többi már jön magától. Az egyik ötletet talán éppen mi adjuk most két csirkés, egy libás, egy halas és a pulykás étel receptettel.

Csirkemell őzgerincformában bacon szalonnával

Hozzávalók / 4 adaghoz
A csirkemell előkészítéséhez

  • 80 dkg csirkemell 
  • 40 dkg bacon (szeletelt)
  • 20 dkg sajt (bármilyen)
  • 2 db tojás
  • 4 ek tejföl
  • 3 evőkanál finomliszt
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 kk só és bors ízlés szerint

A forma kikenéséhez
1 ek olaj/vaj
zsemlemorzsa

Elkészítés
Reszeljük le a sajtot keverjük össze a tejfölel, a tojásokkal, az apróra vágott petrezselyemmel liszttel és a fűszerekkel.
A csirkemellet kockázzuk fel, vegyítsük a masszába.
Formánkat vajazzuk ki, tegyük rá a zsemlemorzsát majd a baconnel béleljük ki, hogy a szeletek kissé kilógjanak a formából.
A csirkehúst öntsük a formába, és a kilógó bacont hajtogassuk rá.
Előmelegített 170°C fokos sütőben 40 percig süssük, majd egy tepsire borítsuk ki majd süssük addig, míg a szalonna megpirul.
Friss salátával, basmati vagy jázmin rizzsel tálaljuk.
 

Aszalt szilvával töltött, göngyölt csirkemell

Hozzávalók / 4 adaghoz

  • 80 dkg csirkemell filé
  • 20 dkg aszaltszilva
  • 12 szelet bacon
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 2 ek olaj

Elkészítés
Készítsük elő a csirkemell szeleteket oly módon, hogy tölteni lehessen. Vágjuk fel, kloffoljuk ki, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A csirkemellszelet egyik felére halmozzuk az aszaltszilva darabokat úgy, hogy a hús másik felét rá tudjuk hajtani, majd bacon szeletekkel összetekerve rögzítsük.
A hústekercseket tegyük sütőtálba, kevés olajat öntsünk alá, alufóliával fedjük le.
Tegyük 160 fokos sütőbe 20 percre, majd a fóliát levéve süssük pirosra. 
Jázmin rizzsel tálajuk.


Vörösboros libamell szeletek burgonyapürével és párolt káposztával


Hozzávalók (4 személy részére):

  • 4 db libamell
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 szál rozmaring
  • bors
  • vörös bor
  • kis fej lila káposzta
  • köménymag
  • étolaj

Elkészítés:
A libamelleket mossuk át, majd a bőrös felüket  vagdaljuk be, sózzuk, borsozzuk. Egy tepsit vajazunk ki és bele helyezzük a húst a bőrös felével lefelé. Tegyük mellé a félbevágott vörös hagymát, fokhagymát és a rozmaring ágakat. A hús alá öntsünk 1/2 liter vizet, majd a tepsit fóliázzuk le. 200 fokra előmelegített sütőbe tegyük, így süssük csaknem 2 órán keresztül. Az elpárolgott vizet időközönként pótoljuk, ha szükséges. Amikor a hús omlós, akkor a fóliát levéve még 15 percig pirítsuk, majd öntsük rá a bort is. 
A megpirult libamelleket 1 cm vastagságú szeletekre vágjuk.

Párolt káposzta: 1 kisebb fej lila káposztát reszelünk le, hintsük meg sóval. Ízesítsük köménymaggal. Olajon pirítsunk meg egy fej lilahagymát, majd tegyük bele a lereszelt káposztát.

Tálalás 
A húsokat öntözzük meg a boros szósszal, amiben sült. Burgonyapürével és párolt lila káposztával kínáljuk.


Mézes-citromos pulyka

Hozzávalók (4 személy részére):

  • 1 kg pulykamell vagy -felsőcomb egyben
  • 1 fej vöröshagyma apró kockákra vágva
  • 0,5 dl citromlé
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 0,5 dl fehérbor
  • 1 evőkanál ételízesítő
  • 1 mokkáskanál őrölt bors
  • méz

Elkészítés:
A citromlevet, a mézet, a bort, az olajat, a finomra vágott hagymát, az ételízesítőt és a borsot összekeverjük, majd beleforgatjuk a húst. 
1 éjszakát pihentetjük, ha van rá módunk, megforgatjuk.
Másnap az előkészített húst tepsibe tesszük, és lefedve, 200 C-fokos sütőben megsütjük, közben időnként a saját levével meg-meglocsolgatjuk.
Amikor elkészült, a sültet tányérra helyezzük, burgonyapürét és citromlével ízesített idénygyümölcsöt adunk mellé.
 

Tepsiben sült sajtos hal


Hozzávalók (4 személy részére):
•    75 dkg filézett hal
•    20 dkg ementáli vagy trappista sajt
•    5 dkg margarin
•    4 dl tejföl
•    4 gerezd fokhagyma
•    2 evőkanál liszt
•    2 db tojás
•    2 evőkanál pirospaprika
•    1 evőkanál bazsalikom
•    ételízesítő
•     őrölt fehérbors
 

Elkészítés:

A halakat ételízesítővel dörzsöljük be, szórjunk rá borsot, bazsalikomot. Egy jénai tálat kenjünk ki zsiradékkal és helyezzük bele a filézett halat. 
A tejfölt a tojással, a liszttel, a zúzott fokhagymával, a pirospaprikával keverjük simára. Öntsük a halra, ízlés szerint még borsozzuk, sózzuk. Előmelegített sütőbe helyezzük. 
Amikor a hal már majdnem puha, vegyük ki, szórjunk sajtot a tetejére. Pár percre csúsztassuk vissza sütőbe.
Rizzsel, salátával vagy grillezett zöldségekkel tálaljuk.