Hirdetés


Karácsonyi süteményreceptek - Három különleges osztrák adventi sütirecept

2018.12.14

Három kedvelt osztrák adventi sütirecept: egy burgenlandi, egy stájer és villachi recept, Burgenlandi kifli, almakenyér és aszalt körtés párnácskák.

Burgenlandi kifli

Burgenlandi kifli

Hozzávalók:

Tészta:

  • 25 dkg vaj
  • 40 dkg liszt
  • 2 ek porcukor
  • 1 csipet só
  • 3 tojássárgája
  • 3 dkg élesztő
  • 3 ek tej


Töltelék:

  • 3-5 tojásfehérje
  • 25 dkg kristálycukor
  • 1 vaníliás cukor


Díszítés:

  • 8 ek darált dió
  • 8 ek apróra vágott dió


Elkészítés:
1. A vajat kockákra vágjuk, összegyúrjuk a liszttel, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd puha tésztává gyúrjuk. A tésztát 25 percre hűtőszekrénybe tesszük.
2. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, majd mindből hengert formázunk, majd ezeket téglalapokká nyújtjuk. 
3. A töltelékhez a tojásfehérjéből és a cukorból kemény habot készítünk.
4. A tölteléket a tésztára kenjük, megszórjuk fahéjjal és dióval, majd feltekerjük. Tepsibe helyezzük, 180 ˚C-on 12 perc alatt készre sütjük

 

Almakenyér

Almakenyér



Hozzávalók:

  • 1 1/2 kg alma durvára reszelve
  • 30 dkg füge
  • 30 dkg dió durvára szeletelve
  • 30 dkg mazsola
  • 1/2 kg porcukor
  • 1/8 l rum
  • Fahéjas mézeskalács fűszerkeverék


Mindezt összekeverjük, majd 1 éjszakán át pihentetjük.
1 kg lisztet 2 csomag sütőporral dagasztunk, és  kb. 140 ˚C-on 1 1/2 órán át sütjük.

 

Aszalt körtés párnácskák

Aszalt körtés párnácskák


Hozzávalók kb. 12 darabhoz:

  • 200 g liszt
  • 160 g vaj
  • 25 g élesztő
  • 1 tk cukor
  • 4 ek tej
  • 1 csipet só
  • 1 tojás a kenéshez


Töltelék:

  • 250 g aszalt körte, előző nap beáztatni
  • 50 g méz
  • 30 g darált mogyoró


Elkészítés:
A lisztet az apróra vágott vajjal elmorzsoljuk, az élesztőt elkeverjük a cukorral, majd tejet és pici sót adunk hozzá, míg folyékony nem lesz. Mindezt tésztává gyúrjuk, majd egy órán át hűvös helyen letakarva pihentetjük.

A töltelékhez elsőként puhára főzzük az aszalt körtét. Eltávolítjuk a szárát és a magházát, a puha körtét ledaráljuk vagy apróra vágjuk. Hozzáadjuk a mézet és a darált mogyorót, ha szükséges, adunk hozzá a körte főzőlevéből, hogy a töltelék megfelelő állagú legyen.

A tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk, melyek közepére dió nagyságú gombócokat halmozunk a töltelékből. A négyszögek széleit megkenjük a felvert tojással, majd 2 átellenes sarkát összeillesztve háromszögeket formázunk belőlük. A széleket legkönnyebb egy fakanál nyelével összenyomkodni. Ezután a párnácskákat megkenjük a felvert tojással, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket. Sütőben 180° C-on 15-20 perc alatt készre

Forrás: austria.info