Hirdetés

Van, amiért többet kell fizetni 2019-től és van, amiért kevesebbet.

Hirdetés

2019. január elsejétől emelkedett a minimálbér és a szakmunkásoknak járó bérminimum, tovább nőtt a kétgyermekes családok adókedvezménye. 

Maradt a Szép-kártya 2019-ben

Havonta több tízezer forint is érkezik a Szép-kártyákra, ami az egyik legnépszerűbb béren kívüli juttatási forma.
Szálláshelyre 225 ezer, vendéglátásra 150 ezer, szabadidőre pedig 75 ezer forint adható.
A Szép-kártyákra utalt pénz – ahogy eddig – 2019-ben is adómentes marad. Csakúgy, mint például a bölcsődei vagy óvodai ellátásra és az önkéntes pénztárakba fizetett összeg.
Januártól azonban az Erzsébet-utalvány, a helyi bérletek kifizetése vagy az albérlettámogatás után a munkáltatóknak már adózniuk kell.

 

Ami emelkedett és ami csökkent 2019-től

A Pénzügyminisztérium közlése szerint január elsejétől húsz százalékkal emelkedett a népegészségügyi termékadó. Ez azt jelenti, hogy az egészségügyi kockázatot jelentő ételekért és italokért – például az energiaitalért vagy ételízesítőért – többet kell majd fizetni a boltokban.

Több termék és szolgáltatás áfája viszont csökkent: kevesebb lett a bankadó, 20 ezer forintig pedig minden lakossági átutalás mentesül a pénzügyi tranzakciós illeték alól.

A sertés-, a baromfihús, a tojás, a hal és a friss tej után pedig januártól az UHT, vagyis a hosszan friss, hűtést nem igénylő tejek áfája is 5 százalékra csökkent. Ezzel egy négyfős család akár hétezer forintot is spórolhat évente.
 

Bővült a csok 2019-től

A családokat a kormány emellett a családtámogatások bővítésével segíti. A családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) idén már a kétgyermekes családok is felvehetik a 10 millió forintos támogatott kamatozású hitelt. A nagycsaládosok kedvezményes hitelét pedig a kormány 15 millió forintra emelte.

A kétgyermekesek 2019-től havi 40 ezer forintos adókedvezménnyel számolhatnak.
Januártól 2 éves korig jár a diplomás gyed, és bevezetik a beteg gyermekek otthongondozási díját is, ami a gyermek életkorától függetlenül bruttó százezer forint.
 

2019-től emelkedett a minimálbér

8 százalékkal, összesen 149 ezer forintra emelkedett a minimálbér.
A garantált bérminimum 2019. január 1-jétől 195 ezer forint lett, mindezt 2020-ban újabb 8 százalékos emelés követi majd.
Ha minimálbér és a garantált bérminimum nettójára kíváncsi, itt megnézheti.

 

Kedvező változás a kis- és középvállalkozásoknak

8 millió forintról 12 millióra emelték a kis- és középvállalkozások alanyi adómentességének határát. 
Januártól a nyugdíj mellett dolgozóknak csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetniük.

.