Hirdetés

Kiderült, hogy 2019-ben mennyivel emelkednek a nyugdíjak
pixabay.com

Kiderült, hogy 2019-ben mennyivel emelkednek a nyugdíjak

MTI

2019.01.07. 14:57

Ekkor érkezik januárban a nyugdíj - 2019-ben ennyivel emelkednek a nyugdíjak. Már azt is kiszámolták, hogy éves szinten átlagosan ez mennyit jelent.

Hirdetés

Idén 2,7 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, a bankszámlákra január 11-én érkezik a megemelt nyugdíj, a posta pedig január 16-án kezdi meg a kézbesítést.

Egy átlagos nyugdíj esetében éves szinten 42 ezer forinttal emelkednek a nyugdíjak

- mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára, budapesti sajtótájékoztatóján. 

Rétvári Bence felidézte: 2010-ben, amikor a Fidesz-KDNP megkapta a kormányzás lehetőségét, azt vállalták, hogy a nyugdíjak vásárlóértékét megőrzik. Ez ambíciózus vállalás volt, mert a nyugdíjasoktól nem sokkal korábban vették el egyhavi nyugdíjukat, a nyugdíjkasszában pedig többszáz milliárd forintos hiány volt - fogalémazott.
    

Az államtitkár kiemelte, hogy a kormánynak sikerült tartania ígéretét, sőt ennél többet is el tudott érni.     

Elmondta, hogy az idén a nyugdíjasok 2,7 százalékos nyugdíjemeléssel számolhatnak. A nyugdíjemelés egy átlagos nyugdíj esetében havi 3500 forintot, éves szinten 42 ezer forintot jelent. Az intézkedés 2,5 millió nyugdíjast érint - fűzte hozzá.
    

Rétvári Bence közölte azt is, hogy 2010 óta 33 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, az infláció mértékét levonva pedig 10 százalék körüli vásárlóérték-növekedésről lehet beszélni, vagyis ennyivel érnek többet a nyugdíjak.
    

Hozzátette: olyan rendszert hoztak létre, ami biztosítja, hogy a nyugdíjasok ne járhassanak rosszul. Ha ugyanis a tervezettnél nagyobb az infláció, akkor a különbözetet utólag, visszamenőlegesen megkapják a nyugdíjasok, ha azonban az infláció alacsonyabb a tervezettnél, akkor a különbözetet megtarthatják.

.