Ezeket a filmeket, mind Budapesten (is) forgatták

MTI

2019.01.16. 16:28

A magyar főváros egyre gyakrabban jut meghatározó szerephez a különböző filmes produkciókban.

A magyar főváros egyre gyakrabban jut meghatározó szerephez a különböző filmes produkciókban. Filmforgatási helyszínén volt már többek között a Magyar Állami Operaház, az Országház és a Hősök tere is.


A filmforgatási helyszínek között szerepel például a Danubius Hotel Gellért szálloda és a Szent Gellért Gyógyfürdő (Evita, Én, a kém), a Four Seasons Hotel Gresham Palace (A kém), a Bálna Budapest (Mentőexpedíció), az Andrássy út és az Oktogon (Evita, Bel Ami - A szépfiú) valamint a Szent István-bazilika (a környező utcákban forgatták egyebek között az Inferno című filmet).
 
A lista tagja továbbá a Gozsdu-udvar (Vörös zsaru, Kémjátszma), a Magyar Állami Operaház (Vörös veréb, Szerelem és halál, München, Az operaház fantomja), az Országház és a Duna (A szállító 3., Atomszőke), a Hősök tere (Die Hard - Drágább, mint az életed), valamint a Szabadság tér (Szárnyas fejvadász 2049, A kém, Atomszőke).

A forgatások alatt a magyar főváros lett több hollywoodi sztárnak, köztük Angelina Jolie-nak, Ryan Goslingnak, Harrison Fordnak és Jennifer Lawrence-nek is az otthona.

Az olyan új produkciók pedig, mint a Colette, A kém, aki kidobott engem, a Terror és a Robin Hood, még nagyobb neveket hoztak el Budapestre.

Magyarország az egyik legbefolyásosabb szereplőjévé vált az európai filmiparnak. A magyar filmipart az 1950-es és 60-as évekig tartó klasszikus időszakban leginkább a kommunista korszakkal azonosították. Ez azonban a 2010-es évek elején megváltozott.

Magyarországon és Budapesten nem csupán nagy költségvetésű filmeket forgatnak, hanem az ország a saját filmiparát is építi, amire bizonyíték az Oscar és Golden Globe díjat nyert Saul fia, valamint az Arany Medve-díj győztes Testről és lélekről című alkotás is.

.