Hirdetés

Számos megyére figyelmeztetést adtak ki havazás, hófúvás és ónos eső miatt
archív fotó

Számos megyére figyelmeztetést adtak ki havazás, hófúvás és ónos eső miatt

Időjárási hírek

MTI/met.hu

2019.01.07. 14:37

Időjárás-előrejelzés: Újabb havazás és ónos eső várható. Térképeken mutatjuk a részleteket.

Hirdetés

Kedden újabb országos havazás várható, így ismét téliesebb útviszonyokra kell számítani

- hívta fel a figyelmet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: hétfőn eleinte nyugaton fordulhat elő gyenge hószállingózás, majd az esti, késő esti óráktól északnyugat felől újabb, nagy területet érintő havazás kezdődik. Éjfélig nagyjából a Dunántúl nyugati, északnyugati felére jut el, és mintegy 2-3 centiméternyi hó hullhat. 

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés keddre a havazás miatt

Havazás miatt figyelmeztető időjárás-előrejelzés keddre - Forrás: met.hu


Kedden átterjed a havazás a keleti országrészre is, de a havazás fokozatosan esőre vált. Ez kedd éjfélig körülbelül a Budapest-Kelebia (Bács-Kiskun megye) vonalig jut el. Onnan keletre végig havazás várható.

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés keddre az ónos eső miatt

Ónos eső miatt figyelmeztető időjárás-előrejelzés keddre - Forrás: met.hu

A Dunántúlon átmeneti ónos eső is lehet.
A várható friss hó mennyisége az ország déli felén legfeljebb 5, az északi felén 5 centiméter fölött lesz. 

Az Észak-Alföldön, az Északi-középhegység előterében és a Dunántúl északkeleti felén 5-10 centiméternyire lehet számítani. 
Komárom-Esztergomban, Pest megye északi részén és Nógrádban lesz a legtöbb hó. Ezeken a területeken kedd éjfélig 10-15 centiméter fölötti friss hóréteg valószínű, a hegyekben (Dunazug-hegység, Börzsöny) 15 centiméternél több is hullhat. Komárom megyében lehet a legtöbb tapadó hóra számítani.

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés keddre a hófúvás miatt

Hófúvás miatt figyelmeztető időjárás-előrejelzés keddre - Forrás: met.hu

A megerősödő déli, délnyugati szél az Alföldön, azon belül is főként a Tiszántúlon okozhat hófúvást kedd délutántól.

Keddre számos megyére havazás, hófúvás, több megyére az ónos eső veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat.
 

A közútkezelő azt közölte: a hóeltakarítást és a síkosságmentesítést az előírások szerint, ütemezetten végzik, először az autópályákon, az autóutakon és a főutakon, majd a településeket összekötő mellékutakon, végül az alacsony forgalmú bekötőutakon. A lehetséges helyszíneken a megelőző sószórásról is gondoskodnak a szakemberek.

Mint kifejtették: egy-egy munkagépre körülbelül 40-50 kilométernyi útszakasz jut, a hóeltakarítás és a síkosságmentesítés az időjárási helyzettől függően 2-5 órát vesz igénybe. Ennyi idő alatt folyamatos havazás esetén ismét rosszabb útviszonyok alakulhatnak ki, ami újabb és újabb beavatkozásokat igényel mindaddig, amíg a havazás nem áll el - közölték.

Így fel kell készülniük az autósoknak arra, hogy intenzívebb havazás esetén rosszabb útviszonyokkal találkozhatnak az országos közúthálózaton is.
A szakemberek arra kérik az autósokat, hogy csak téli közlekedésre alkalmas abroncsokkal, tele üzemanyagtartállyal induljanak útnak, ellenőrizzék az ablakmosó folyadékot, a gépjármű világítását és az akkumulátor állapotát, töltsék fel telefonjukat vagy használjanak autós töltőt.
Az aktuális útviszonyokról mindig tájékozódni lehet a www.utinform.hu oldalon - olvasható a közleményben.

.