Hirdetés

Minden, amit a 2019-es központi középfokú felvételi vizsgáról tudni érdemes

Minden, amit a 2019-es központi középfokú felvételi vizsgáról tudni érdemes

2019.01.17. 19:57

Mikor lesz és hogyan zajlik a központi középfokú felvételi vizsga. Mikor lesz eredmény? Itt mindenre választ kap.

Hirdetés

A január 19-i 9. évfolyamra felvételizők írásbelijére 55 ezren jelentkeztek; a 6 évfolyamos gimnáziumi írásbelin mintegy 9600-an, a 8 évfolyamoson pedig csaknem 6 ezren vesznek részt. ​

Hogy zajlik a középiskolai központi felvételi?

A tanulók magyar nyelvből és matematikából is vizsgáznak. Központi írásbeli vizsgát csak a gimnáziumok és a szakgimnáziumok kérhetnek. A 2018/2019-es tanév felvételi eljárásában 425 középiskola (64 százalék) határozta meg egy vagy több feladatellátási helyén, hogy a hozzájuk jelentkező tanulók előzetesen részt vegyenek a központi írásbeliken.

Mikor lesz a középiskolai központi felvételi?

A diákok magyar nyelvből és matematikából adnak számot tudásukról. A tanév rendje szerint a központi írásbeli vizsgákat.

 – a 6 és a 8 évfolyamos gimnáziumokba, valamint a 9. évfolyamra és az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkezők számára 

2019. január 19-én - szombaton - 10 órától,

– a pótló írásbeli vizsgát a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokba, továbbá a 9. évfolyamra és az Arany János Tehetséggondozó Programjába jelentkezők számára 2018. január 24-én - csütörtökön - 14 órától tartják.


Kik írhatnak pótfelvételit?

Pótló írásbeli vizsgán csak alapos indokkal lehet kérni. Ismétlésre nincs mód, mindenki csak egyszer vizsgázhat.


Milyen a vizsga?

A magyar nyelvből és matematikából készített központi írásbeli vizsgatesztek elsősorban nem tantárgyi, lexikális tudást mérnek, hanem azokat az eszköztudás körébe tartozó képességeket és készségeket, amelyek a középiskolai továbbtanuláshoz szükségesek. A vizsga feladatlaponként 45 percet vesz igénybe.

A kijavított dolgozatokat meg lehet nézni?

Igen, a központi írásbeli vizsga kiértékelt dolgozatait az igazgató által meghatározott helyen és időben, az iskola képviselőjének jelenlétében megtekinthetők, azokról kézzel vagy elektronikus úton (például digitális fényképezőgéppel) másolat készíthető.

Mikor lesz eredményt?

2019. február 7-ig a központi írásbeli vizsga eredményéről a vizsgát szervező iskola - értékelő lapon – közvetlenül tájékoztatja a vizsgázókat.

A felvételi vizsga feladatlapjait és megoldókulcsait a felvételi vizsga napján 13 órától itt lehet megnézni az oktatas.hu honlapon.

.