Hirdetés

Szalagavató - Mennyibe kerül a szalagavató 2019-ben? Milyen költségekkel számoljunk?
Premontrei szalagavató

Szalagavató - Mennyibe kerül a szalagavató 2019-ben? Milyen költségekkel számoljunk?

2019.01.16. 17:57

Szalagavató - Mennyibe kerül a szalagavató 2019-ben? Milyen költségekkel számoljunk?

Hirdetés

A szalagavató, majd a pár hónappal későbbi ballagás akár egy kisebb vagyonba kerülhet. De vegyük sorra, mennyi és milyen költséggel kell számolnunk? Mikor kezdjünk gyűjteni rá? Már kilencediktől vagy elég a 12. év elejétől?

Először is nem mindegy, hogy fiunkkal vagy lányunkkal készülünk az eseményre, mert míg a lányoknál ez óriási eseménynek számít, tetemes költségekkel, addig a fiúknál inkább csak "legyünk túl az egészen" kategória. 

A 12. évi szülői értekezlet sem szól másról, mint a szalagavató részleteiről: hol készüljön az öltöny, a kosztüm, mikor foglalják le a lányok a keringőruhát, ami nem más, mint egy fehér esküvői ruha, ki fotózzon és készítse a tablóképeket?

Várható költségek egy valós példa alapján, 2019-ben:

A lányoknak a méretre gyártott kosztüm 32 ezer, ing nélkül; míg a fiúk öltönye 42 ezer forint, szintén ing nélkül. Ez az egy költség ami magasabb lehet egy fiú esetében. Egy csinos ing természetesen szükséges hozzá, sőt érettségi hetében egy nem is lesz elég, de most eggyel számoljunk, ami 5900 forintból akár megúszható. A kosztümhöz ill. öltönyhöz kell egy hozzá passzoló csinos magas sarkú cipő és a lányoknak harisnya is. Egy elegáns cipő 6-20 ezer forintig, harisnya 500-4 ezer forintig szerezhető be.

A szalagavató estéjén több tánc és műsor is lesz, amit a végzős diákok állítanak össze. Ezek külön felszerelést, ruhát igényelnek, hozzá tartozó cipőkkel, kiegészítőkkel valamint a báli ruha. A műsor kellékeit általában saját, hozott dolgaikból oldják meg a diákok. A szalagavató báli ruháját is mindenki magának veszi meg, anyagi lehetőségeihez. 

A szalagavató meghívóit már ősszel szervezik a diákok, mely egyben a báli belépő. Személyenként: 1000 forint, vacsora nélkül.

A szalagavató utáni vacsora személyenként italok nélkül 2500 forint. Ha csak öt fővel számolunk az is 12500 forint, majd ehhez jön hozzá az italfogyasztás.

A fényképek. Különböző darabszámú, díjszabású csomagokból lehetett választani, mely szintén jó pár ezer forintos költség. A legolcsóbb árfekvésű 3500 forint, de akkor abból nem biztos, hogy jut minden nagyinak.

A szalagavató napját a lányok általában a fodrásznál kezdik, melynek ára nagyjából 4-5000 forintból megoldható. Van, aki a sminket is kozmetikusra bízza, mely 2-4000 forint, műszempilla nélkül és pár nappal korábban, szinte nincs olyan végzős lány aki kihagyja a műkörmöst, mely szintén 2-4000 forint körül mozog.

Itt eddig csak a végzős diák költségeiről írtunk. A hozzátartozók vagy a szűk család költségeit nem vettük figyelembe. Ilyenkor derült ki, hogy az apukára már nem jó a tavalyi öltöny, az anyuka mégsem veheti fel ugyan azt a báli ruhát, amit a tavalyi szm-bálon viselt, a tesókról ne is beszéljünk.

Szóval végzős diákok és szülők! A szalagavatóra bizony már kilencediktől kezdjenek el szorgalmasan félretenni, ha igazán meg akarják adni a módját!

.