Február 4. A rákellenes küzdelem világnapja

2019.02.04. 05:46

Magyarországon az összes haláleset egynegyedét okozzák a daganatos betegségek.

Február 4. A RÁKELLENES KÜZDELEM VILÁGNAPJA 

Annak emlékére, hogy a párizsi első rákellenes világkongresszus résztvevői 2000. február 4-én írták alá a kór elleni világméretű összefogásra felszólító dokumentumot. A rák gyűjtőfogalom: több száz különböző szövettani típusú, különböző biológiai viselkedésű és különböző szervekre lokalizálódó megbetegedést (kóros sejtburjánzást: daganatot) fed. Ennek megfelelően a kezelése, gyógyítása is sokféle - nincs univerzális gyógyszere.

A világon évente 12 milliónál több új rákos megbetegedést fedeznek fel, s hétmillióan halnak meg emiatt, a legtöbb halálesetet okozó betegségek rangsorában a rák 2010-ben feltehetően átvette a vezető helyet a szívbetegségektől.

Európában élete folyamán minden harmadik embernél diagnosztizálnak daganatot, és minden negyedik európai rákban hal meg.

Magyarországon az összes haláleset egynegyedét okozzák a daganatos betegségek, a vezető daganatos halálok a tüdőrák, ezt követi a vastagbél- és végbélrák, az emlő-, gyomor-, prosztata- és szájüregi rák okozta halálozás.

Évente mintegy 70 ezer új daganatos megbetegedést diagnosztizálnak hazánkban, s mintegy 30 ezren halnak meg valamilyen rákos elváltozás következtében.
Az áldozatok fele megmenthető lenne, ha az elváltozást idejében felismernék és megfelelően kezelnék.

(A nemzeti rákellenes napot 1993 óta április 10-én ünnepelik Dollinger Gyula orvos születésnapjára emlékezve.)

.