Hirdetés

Ezt okozza a légszennyezettség - Egészségtelen vagy kifogásolt a levegő több településen
MTI/Czeglédi Zsolt

Ezt okozza a légszennyezettség - Egészségtelen vagy kifogásolt a levegő több településen

2019.02.01. 15:27

Romlott a levegő minősége.

Hirdetés

Több településen romlott a levegő minősége a magas szálló por koncentráció miatt - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ péntek délelőtt az MTI-vel.

A közlemény szerint Budapesten, Miskolcon és Putnokon egészségtelen a levegő. A levegőhigiénés index alapján további tizenegy település - Debrecen, Dunaújváros, Kecskemét,  Nyíregyháza, Sajószentpéter, Salgótarján, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok, Vác, Várpalota - levegőminősége kifogásolt.

Ugyanakkor a csapadékos időjárás miatt az érintett települések levegő-egészségügyi helyzetében javulás várható - tették hozzá.
 

Mit okoz a magas szálló por koncentráció?

A magas koncentráció esetén a kis méretű aeroszol részecskék a szem kötőhártyáját is irritálhatják, így gyakori tünet lehet a könnyezés.

Gyermekek, az idősek, illetve a légúti megbetegedésben szenvedők lehetőleg kerüljék a szabadban végzett intenzív fizikai tevékenységet. Putnokon és annak térségében tartózkodóknál légzőszervi tünetek (például köhögés, légúti irritáció, nehézlégzés) jelentkezhetnek. Az érintett településeken a megerősödő szél vagy csapadék hozhat javulást.

A légszennyezettség hosszú távú következményei

A légszennyezettség rövid távú egészséghatásai mellett számolni kell annak hosszú távú következményeivel is. A légzőrendszer, a szív- és érrendszer, az immunrendszer és a központi idegrendszer megfelelő működését is befolyásolja a rossz levegőminőség.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Egészségügyi Világszervezet számításai alapján évente 8-10 ezer ember korai halálozásához vezet a légszennyezettség Magyarországon.

A meteorológiai viszonyok és a földrajzi elhelyezkedés jelentősen befolyásolja a levegőminőséget, azonban mindannyian tehetünk azért, hogy környezetünket és egészségünket megóvjuk.

A kerékpárral közlekedők lehetőleg kerüljék a forgalmas útvonalakat és viseljenek megfelelő védőmaszkot. 

.