Mikor van húshagyókedd, hamvazószerda és torkos csütörtök 2019-ben?

alon.hu

2019.02.26. 08:00

A farsang a téltemetés, tavaszvárás ünnepe.

A farsang és a tavaszvárás

Két hónapig tart az idei farsangi időszak, ami elég hosszúnak mondható.

 A farsang vízkereszt napjától (január 6.) a - húsvétot megelőző negyven napos nagyböjt kezdetéig -, hamvazószerdáig tart. Régen a farsang volt a lakodalmak legfőbb időszaka. Az ősi tavaszváró ünnephez sok néphagyomány kapcsolódik, főként a farsang utolsó három napja az, amit leginkább kihasználtak a szórakozásra. Ebben az időszakban a bálok mellett voltak mulatságok külön a gyerekeknek, az asszonyoknak, a fiataloknál pedig ez az ismerkedés időszaka is volt.

A farsang minden évben mozgó dátum. A farsang vízkereszttől - a húsvétot megelőző negyven napos nagyböjt kezdetéig -, hamvazószerdáig tart.

Húshagyókedd – 2019. március 5. kedd

A farsang a tavaszvárás ősi örömünnepe. A farsang német eredetű szó, mely elnevezés a 15. században tűnt fel. A farsangi szokások hazánkban a középkorban honosodtak meg. A nagy evésekkel, ivásokkal a természetet is hasonló bőségre kívánták késztetni. Húshagyókedd mozgó egyházi ünnep, mindig 47 nappal előzi meg a húsvétot, a "farsang farkának" utolsó napja. 

 A farsang utolsó napját jelölő húshagyó elnevezés a böjt, a böjti étkezés kezdetét jelenti. 

 

Hamvazószerda – 2019. március 6.

Húshagyó keddet a hamvazószerda követi. Hamvazószerda 2019-ben március 6-ra esik. Minden évben mozgó dátum ez is, a legkésőbbi időpontja március 10-re eshet. Mindig attól függ, hogy mikor van húsvétvasárnap. Ettől a naptól kell visszaszámítani negyven napot, s így állapítható meg a nagyböjt időszakának kezdete, hamvazószerda.
 

Torkos csütörtök – 2019. március 7.

A hamvazószerdát követő napon (az egynapos → böjt után) a böjtöt felfüggesztik, hogy a farsangi maradékot elfogyaszthassák. Ennek a napnak zabáló-, torkos- vagy tobzódócsütörtök a neve.

 

A farsangi fánk

A farsang jellegzetes étele a fánk, amelynek mágikus erőt tulajdonítottak. Ugyancsak elterjedt volt a rétes is. 
Farsang idején általában a sok étel fogyasztásától a következő év bőségét remélték.


Álarcosbál, táncmulatság farsangkor

Farsangkor régebben is táncmulatságot rendeztek, melynek leggyakrabban a kocsma volt a színtere. A legények sorra járták a lányos házakat, hívogatták a lányokat, a muzsikusok megfizetésére adományokat gyűjtöttek.
Farsangkor nemcsak a legények és a lányok rendeztek táncmulatságokat, hanem a házasemberek. A házasemberek batyusbálja nevében jelzi, hogy a tánc mellett fontos szerepe van ilyenkor az evésnek és az ivásnak is.
A farsangi báloknak elsősorban a párválasztásban volt nagy szerepük. 
 

"Farsang farka"

A farsang csúcspontja a "farsang farka", mely farsangvasárnaptól húshagyókeddig tartó utolsó három nap. Sok városban ekkor rendezik meg a híres karnevált, mint például a riói karnevált, velencei karnevált. Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást.

A téltemető, tavaszköszöntő mohácsi busójárás

Farsang idején a mohácsi busók fűzfából faragott, rikító színűre festett, félelmetes álarcaikban, kereplőket forgatva, kolompokat rázva hagyományosan vidám forgataggá varázsolják a várost. A téltemető, tavaszköszöntő nagy ünnep húshagyókedden látványos, jókedvű farsangtemetéssel ér véget.

A 2019-es mohácsi busójárást február 28-március 5-ig tartják.

Forrás:wikipedia.org, sulinet.hu, jelesnapok.oszk.hu

.