Hirdetés

Tudta? Február második vasárnapja, a házasság világnapja

Tudta? Február második vasárnapja, a házasság világnapja

2019.02.10. 13:30

Állítólag fordulnak a trendek, egyre népszerűbb a házasság intézménye.

Hirdetés

Február második vasárnapja A HÁZASSÁG VILÁGNAPJA.

Az 1981-ben Amerikából útnak indult, február második vasárnapján megrendezett kezdeményezéssel a figyelmet arra próbálják felhívni, hogy léteznek jó, boldog és tartós házasságok is. Magyarországon a házasság még mindig első helyen áll az együttélési formák között, noha a rendszerváltás óta több mint egyharmadával csökkent a házasságkötések száma. 

Egy kormányközlemény szerint amúgy húsz évvel ezelőtt nem kötöttek annyi házasságot, mint az utóbbi években. Tavaly január és november között csaknem 49 ezer pár döntött a házasság mellett. Egyúttal csökkent a válások száma, 2010 óta 23 százalékkal kevesebb a válással végződő házasságok aránya. 

A családtámogatási intézkedéseket ismertetve hangsúlyozták: a fiatal házasok adókedvezménye egyre népszerűbb a friss házasok körében. Az elmúlt két év adatai alapján a fiatal házasokat megillető támogatást egyre többen ismerik, havonta átlagosan csaknem 37 ezer házaspár veszi igénybe a kedvezményt. A havi ötezer - két év alatt százhúszezer - forintos támogatás két évig jár a fiatal házaspároknak, függetlenül attól, hogy közben gyermekük születik-e. Az adókedvezmény gyermek születése esetén a családi adókedvezménnyel együtt is érvényesíthető, és már évi 60 ezer forinttal növeli a család költségvetését.

Kitértek arra is, hogy a márciustól életbe lépő, új kormányzati igazgatási törvény a központi közigazgatásban dolgozó friss házasoknak 5 plusz nap szabadságot biztosít. 

Idézték a Magyar ifjúságkutatás eredményeit, amelyek szerint a 15-29 éves magyar fiatalok döntő többsége házasságban gondolkodik. A megkérdezett fiatalok gyermeket is szeretnének, átlagosan kettőt.

.