Hirdetés

Komoly károkat okozott a szélvihar a határon túl és Budapesten
MTI/Mihádék Zoltán

Komoly károkat okozott a szélvihar a határon túl és Budapesten

2019.03.11. 15:01

Több tízezer háztartás maradt áram nélkül Csehországban. Egy ember meghalt Németországban. Magyarországon egyes helyeken a szél sebessége 90–100 km/h-t is elérte.

Hirdetés

Több tízezer háztartás maradt áram nélkül Csehországban a vasárnap késő éjjel az országon átvonuló rendkívüli erejű szélvihar következtében.

A legnagyobb áramszolgáltató, a Cseh Energetikai Művek (CEZ) az ország 14 régiója közül tízben energetikai vészhelyzetet hirdetett. Sona Holingerová, a CEZ szóvivője szerint éjfél körül mintegy 320 ezer fogyasztónál nem volt áramszolgáltatás.

Csak a nagyfeszültségű vezetékek több mint 300 helyen sérültek meg. A javításuk már folyamatban van, de a CEZ a lakosság türelmét kérte. 
A kisebb áramszolgáltatók is vezetékszakadásokról és áramkimaradásokról számoltak be.
   

 A Csehországon átvonuló szélvihar sebessége az ország nyugati és déli, valamint morvaországi részén volt a legerősebb, helyenként elérte az óránkénti 120-125 kilométeres sebességet, ami már orkánnak minősíthető.
    

Az esővel kísért szélvihar megrongálta a villanyvezetékeket, villanyoszlopokat, fákat döntött ki, háztetőket rongált meg. A hétfő kora reggeli jelentések szerint számos helyen megszakadt a helyi vasúti forgalom a kidőlt fák miatt. A gyökerestül kicsavart fák számos parkoló személygépkocsit is megrongáltak.
 

Több baleset is történt, egy ember meghalt Németországban.

Számos vasútszakasz járhatatlanná vált a vágányokra dőlt fák és leszakadt villamos vezetékek miatt. A vihar sokhelyen megrongálta épületek tetőszerkezetét, kicsavart fákat, ledöntött közlekedési táblákat, leszakította állványzatok borítását. 


Magyarországon, a hegyes vidékeken a szél sebessége 90–100 km/h-t is elérte. 

A vihar fennakadásokat okozott a vonatközlekedésben is, és a tűzoltókhoz is sok hívás érkezett be. A hétfő délutáni órákban a szél fokozatosan veszít erejéből