Az érintett termékeknél az intézkedés az összeset érinti, melyeknek a lejárati dátuma 2019.11.15. előtti.

Közérdekű bejelentés alapján vizsgált 100 százalékos tönkölybúza liszteket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a hatósági ellenőrzés során bebizonyosodott, hogy nagy mennyiségben közönséges étkezési búzalisztet tartalmaznak.

A Nébih szerdai tájékoztatása szerint egy állampolgártól kaptak bejelentést arról, hogy egyes tönkölybúza lisztek feltehetően közönséges búzaliszttel kevertek. Az ellenőrök szúrópróbaszerűen négyféle mintát vettek. A laboratóriumi vizsgálatok igazolták a gyanút, a termékek 100 százalékos tönkölybúza liszt helyett körülbelül fele arányban étkezési búzából készült lisztet tartalmaztak.
    

A Nébih szakemberei helyszíni ellenőrzést is tartottak a lisztek előállítóinál. Az ott tapasztaltak és a laboratóriumi eredmények alapján kötelezték a forgalmazót, hogy az ellenőrzés időpontjáig, március 14-ig kereskedelmi forgalomba került, tönkölybúza liszt megnevezésű termékeket a további hatósági intézkedésig vonja ki a forgalomból, függetlenül azok minőségmegőrzési idejétől.
    

Az eljárás folyamatban van, a jogsértéseket tartalmazó lista szerint a Biopont Kft. az érintett.

Cégünk elrendelte az érintett termékek forgalomból való kivonását, a termékek visszahívását.
Az intézkedés oka: bérgyártónknál a termékbe kenyérbúza kerülhetett.
Az előírások szerint az intézkedés az összes minőség megőrzési idejű terméket érinti melynek lejárati dátuma 2019.11.15. előtti.

Az érintett termékek az alábbiak:
Biopont Bio tönkölybúza fehérliszt (TBL-70) 1 kg
Biopont Bio tönkölybúzaliszt, teljesőrlésű (TGL-300) 1 kg
Eccofood Tönköly búzaliszt fehér finom őrlésű (TBL-70) 1 kg
Eccofood Tönköly búzaliszt teljes kiőrlésű (TGL-300) 1 kg
VEGABOND Tönkölybúza fehérliszt (TBL 70) 1 kg
VEGABOND Tönkölybúzaliszt, teljesőrlésű (TGL 300) 1 kg

Az érintett termékek bio minősítése igazolt. A termékek az egészségre nem veszélyesek.
Előzőek alapján a hatóság nem rendelte el a termékek fogyasztóktól való visszahívását, így a boltokban nincs mód a cserére.

Csere igénye esetén kérjük, vegye fel közvetlenül a kapcsolatot az ügyfélszolgálatunkkal az alábbi e-mail címen: biopont@biopont.hu

A 2019.11.15. és azutáni szavatossági idejű termékek a hatóság engedélyével már vásárolhatók.

A kellemetlenségért elnézésüket kérjük! 
https://biopont.hu/

A Nébih további mintavételekkel megkezdte a termékkör átfogó vizsgálatát is, ennek eredményéről később a hivatal weboldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

.