Mi a különbség a sonkák között? Kis sonkahatározó

MTI

2019.04.19. 19:13

Parasztsonka, érlelt sonka, gyors-pácolt sonka. Jó, ha eligazodik közöttük.

Több mint 6700 tonnányi sonka és egyéb főtt-füstölt hús fogy a húsvéti ünnepi időszakban, amelyek értéke meghaladja a 10 milliárd forintot.

 Ebben a termékkategóriában háztartásonként átlagosan 2,4 kilogramm a fogyasztás a húsvéti ünnepek idején. A GfK tavalyi adatai szerint a legnagyobb mennyiség, több mint 1600 tonna a parasztsonkából fogy.

 A parasztsonka egész csontos, bőrös comb vagy lapocka szárazon pácolva.

Ezt a terméket 6 Celsius fokon több hétig (hónapig) érlelik, és hideg füsttel több napon át, több órán keresztül füstölik, a termék
hat hónapig eltartható. 
   

 A hagyományosan érlelt nyers (darabolt) sonka pedig bőrös vagy anélküli, combizmok (felsál, dió), lapocka, tarja, karaj, szárazon pácolva, néhány héten keresztül érlelve, hideg füsttel több napon át, több órán keresztül füstölve.

Ez a termék egy hónapig tartható el.

 

 A gyorspácolt nyers sonkát konyhasót és nitritet tartalmazó páclével (maximum 25 százalékos) injektálják be. Több napig fedőpácban érlelik, majd hideg vagy meleg füsttel több napon, több órán keresztül füstölik.
Egy hónapig eltartható. 
 

A gyorspácolt, főtt sonka pedig konyhasót, nitritet és egyéb anyagokat tartalmazó páclével (maximum 25 százalék) beinjektált hús, amit több napig érlelnek, hideg vagy meleg füsttel több órán keresztül füstölik, és 72 Celsius fokon főzik, vákuumfóliába csomagolják.
Egy hónapig eltartható.

.