Szabálytalanul hitelezett a Magyar Cetelem Bank - 81 milliós bírságot kapott

2019.04.15. 14:49

Az MNB 81,6 millió forintra bírságolta a Magyar Cetelem Bankot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 81,6 millió forintra bírságolta a Magyar Cetelem Bankot az adósságfék-szabályok, továbbá a kapcsolódó belső szabályozási és adatszolgáltatási előírások megsértése miatt.

A jegybank hétfői közleményében kiemelte: valamennyi intézményi vizsgálatban kiemelten kezelik és szigorúan szankcionálják a jövedelemarányos törlesztőrészlet számításával kapcsolatos szabályszegéseket, mert a túlzott hitelterhek az ügyfelekre komoly pénzügyi, szociális nehézséget róhatnak.

Az MNB felidézte azt is, hogy korábban már többször elmarasztalta a Magyar Cetelem Bankot az adósságfék-szabályok megsértése miatt.
A központi pénzintézet a banknál hivatalból végzett vizsgálatot, amelynek során a 2017. július 1-től kezdődő időszakot tekintette át.    

A jegybank egyebek mellett feltárta, hogy a Cetelem informatikai rendszereinek beállításai és belső szabályzatai nem álltak összhangban a fogyasztókat a túlzott eladósodástól védő jogszabályi előírásokkal. 
    

Az MNB hiányosságokat állapított meg a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) számításával összefüggő kötelező jegybanki adatszolgáltatással, illetve a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) részére történő adattovábbítási kötelezettséggel kapcsolatban is.    

A jegybank határozatában kötelezte a pénzintézetet, hogy a hitel- és pénzkölcsön-nyújtási, valamint adatszolgáltatási tevékenységét a jogszabályi előírásoknak megfelelően végezze. 
    

Az MNB arra is felhívta a figyelmet, hogy a fogyasztók túlzott eladósodásának elkerülését célzó adósságfék-szabályok a hitelfelvételeknél korlátozzák többek között a törlesztőrészletek nagyságát.

.