Hirdetés

Pápalátogatás - Május 31-én valamennyi oktatási intézményben szünet lesz Bukarestben
MTI

Pápalátogatás - Május 31-én valamennyi oktatási intézményben szünet lesz Bukarestben

MTI

2019.05.28. 19:37

Ferenc pápa május 31. és június 2. között látogat Romániába. Ferenc pápa programja:

Hirdetés

Tanítási szünet lesz valamennyi oktatási intézményben május 31-én, Ferenc pápa látogatása napján Bukarestben, az azt megelőző napra pedig részleges oktatási szünetet rendeltek el.

A döntést a főpolgármesteri hivatal operatív törzse hozta meg pénteken a rendőrség javaslatára.

"A nagyszebeni EU-csúcson egész héten tanítási szünet volt a város összes iskolájában. Aki azt állítja, hogy most elegendő lenne az iskolák részleges lezárása, annak fogalma sincs, milyen horderejű eseményről van szó" - idézte Gabriela Firea bukaresti főpolgármestert a Mediafax hírügynökség.
 

A pápa látogatásának napján kétezer rendőr lesz szolgálatban Bukarestben - hangzott el az operatív törzs ülésén.


Ferenc pápa május 31. és június 2. között látogat Romániába. Előbb Bukarestben tölt egy napot, majd június 1-jén a csíksomlyói hegynyeregben mutat be szentmisét, ezt követően a moldvai Jászvásáron találkozik fiatalokkal és családokkal. Június 2-án a pápa az erdélyi Balázsfalván avat boldoggá egy szentmise keretében hét román vértanú görögkatolikus püspököt.

Ferenc pápa bukaresti programja a Cotroceni palotában, a román elnöki hivatalban kezdődik, ahol Klaus Iohannis államfő fogadja. Az egyházfő ugyanott találkozik Viorica Dancila román miniszterelnökkel, illetve a civil társadalom képviselőivel és a diplomáciai testület tagjaival.

Délután Dániel ortodox pátriárkával találkozik zárt ajtók mögött, majd beszédet mond a román ortodox egyház állandó zsinata előtt.

Ferenc pápa és Dániel pátriárka közös imán vesz részt a még befejezetlen, de tavaly decemberben már felszentelt ortodox székesegyházban, a Nemzet Megváltása-katedrálisban, majd a pápa szentmisét mutat be a bukaresti Szent József római katolikus székesegyházban.

.