Hirdetés

EP-választás - A hétvégén is hívható infó-vonal a választással kapcsolatban

2019.05.26. 06:45

A vasárnapi voksolással kapcsolatos kérdéseikre kaphat itt választ. Dióhéjban a választásról.

Hirdetés

Az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választása idején is hívható a Választási Információs Szolgálat (VISZ) tájékoztató vonala, a választók a vasárnapi voksolással kapcsolatos kérdéseikre kaphatnak választ.

Az EP-választás arányos választási rendszerben, listás szavazással történik. A választáson Magyarország területe egy választókerületet alkot, a mandátumkiosztás az úgynevezett legnagyobb maradék elve szerint történik. 

A szavazólapon a következő sorrendben szerepelnek a listák:

1. MSZP-Párbeszéd,

2. Magyar Kétfarkú Kutya Párt,

3. Jobbik Magyarországért Mozgalom,

4. Fidesz-KDNP,

5. Momentum Mozgalom,

6. Demokratikus Koalíció,

7. Mi Hazánk Mozgalom,

8. Magyar Munkáspárt,

9. Lehet Más a Politika.

 Magyarország 21 képviselői helyre küldhet képviselőt a májusi választáson.

A választási eljárási törvény a választási irodák - így a Nemzeti Választási Iroda - kötelező feladatává teszi a választópolgárok tájékoztatását, ennek egyik formája a választási információs szolgálatok működtetése.

A választási információs szolgálat segít az érdeklődőknek eligazodni a választással kapcsolatos jogi, igazgatási, informatikai, pénzügyi, valamint adatszolgáltatással kapcsolatos kérdésekben. Tájékoztatják a hozzájuk forduló választópolgárokat, jelölőszervezeteket az EP-választásra vonatkozó jogszabályokról, a választójog gyakorlásához szükséges információkat adnak. Tájékoztatást adnak továbbá a választási eljárásban közreműködő szervekről és a jogorvoslati lehetőségekről. A helyi VISZ-ek címét és egyéb elérhetőségeit közzéteszik az NVI honlapján itt.
    

Az Alkotmány utcai központi Választási Információs Szolgálatnál a 06-1-795-3310-as telefonszámon fogadják a hívásokat a szavazás napján reggel 6-tól legalább este 7 óráig.
    

Eddig jórészt a határon túl élő magyar állampolgárok választási regisztrációjának lehetőségéről, az átjelentkezésről és a külképviseleti szavazásról érdeklődtek a szolgálatnál, de vasárnaptól már inkább arról érdeklődnek majd feltehetően a választók, hogy hol, melyik szavazókörben adhatják le voksukat.
    

A központi VISZ munkatársait az NVI Alkotmány utcai épületében személyesen is megkereshetik azok, akiknek kérdésük van a választással kapcsolatban. Az NVI választási információs szolgálata elektronikus leveleket is fogad a visz@nvi.hu e-mail-címen.