EP-választás - Több mint 12 ezer levélszavazat már visszaérkezett csütörtökig

2019.05.24. 07:27

EP-választás - Több mint 12 ezer levélszavazat már visszaérkezett az NVI-hez.

A Nemzeti Választási Irodához (NVI) csütörtök reggelig 12 271 levélszavazat érkezett vissza, ebből 2156-ot külképviseleteken, 10 115-et pedig levélben juttattak el. 

    A sem Magyarországon, sem más uniós országban lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgárok levélben szavazhatnak az Európai Parlament magyar tagjainak választásán, ha május 2-áig felvetették magukat a névjegyzékbe, ezt összesen több mint 115 ezren tették meg. Az NVI-hez az első levélszavazatok a múlt héten szerdán érkeztek vissza. 
    

Az NVI kedd délutántól ellenőrzi a visszaérkezett levélszavazatok azonosító nyilatkozatait. A feldolgozás első lépéseként felbontják a külső, úgynevezett szállító borítékot, és az azonosító nyilatkozat tartalmát a levélben szavazók névjegyzéke alapján ellenőrzik, szükség esetén a polgárok személyi és lakcímadatait tartalmazó, illetve a magyar állampolgárságot igazoló okirat nyilvántartásában, valamint az állampolgársági ügyekben eljáró szerv megkeresése útján is.
    

Ha az azonosító nyilatkozaton feltüntetett adatok a levélben szavazók névjegyzékében, illetve nyilvántartásokban szereplő adatokkal megegyeznek, akkor a szavazatot tartalmazó borítékot - felbontás nélkül - félreteszik. Ezt ugyanis csak a szavazás lezárulta után, vasárnap este hét órától lehet felnyitni.
    

Az NVI csütörtök reggelig 10 262 visszaérkezett levélszavazat azonosító nyilatkozatát ellenőrizte, ebből 8956 volt érvényes, 1306 pedig érvénytelen.

.