Középpontban a „nyugat királynője” - Szombathely - Ma van a Múzeumok éjszakája

2019.06.22. 09:33

Szombathely a Múzeumok Éjszakája kiemelt helyszíne.

Ma van a Múzeumok éjszakája, amelyen országszerte 400 intézmény csaknem kétezer programja közül válogathatnak az érdeklődők.

A tizenhetedik alkalommal megrendezendő országos eseményt idén a #UtazásÉlményMúzeum kiemelt tematika mentén tartják meg, annak "fővárosa" ebben az évben Szombathely. A vasi megyeszékhelyen a városban működő közgyűjtemények, kiállítóhelyek sokszínűségét mutatják be.

Szombathely a Múzeumok Éjszakája kiemelt helyszíne

A múzeumok közül a Savaria Múzeum, a Szombathelyi Képtár, az Iseum Savariense és a Smidt Múzeum ad helyet a programoknak, de csatlakozik hozzájuk a levéltár, a bíróság és a vasút is.

Most először a város szimfonikus zenekara is fogadja a látogatókat az egykori zsinagógából kialakított épületében.

A Múzeumok Éjszakája idei témái az utazás és a digitalizáció, amelyek valamilyen formában minden helyszínen előkerülnek majd.  

A Múzeumok éjszakája részletes programja a itt érhető el. 

A szervezők a tavalyihoz hasonlóan idén is mintegy 400 ezer látogatót várnak a Múzeumok éjszakájára, ami az éves múzeumi látogatottság 4 százalékát teszi ki. A rendezvénysorozat költségvetése a szponzori támogatásokkal együtt 47 millió forint. 

Az M5 kulturális csatorna munkatársai élő adásban, egész este múzeumról múzeumra járva mutatják be a Múzeumok éjszakája programjait, de már a nap folyamán is többször bejelentkeznek a rendezvénysorozat helyszíneiről, emellett az M5 Facebook-oldalán is folyamatosan friss információkat közölnek.
    

A MÁV-START és a GYSEV 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít az ország bármely belföldi állomásáról a rendezvény kiemelt helyszíneire.
A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hét különböző útvonalon közlekedő múzeumbuszt állít üzembe a rendezvénysorozat ideje alatt. A szokásosnál sűrűbben indul az M1-es metró és több, a belvárost érintő éjszakai buszjárat is. A rendezvényre szóló belépővel a múzeumbuszok díjfizetés nélkül vehetők igénybe. 

.