Pünkösdi program: Táncegyüttesek műsora Budapesten

2019.06.09. 08:23

Pünkösdi néphagyományokat elevenítenek fel táncegyüttesek Budapesten.

Pünkösdi néphagyományokat elevenítenek fel jeles magyar táncegyüttesek a Pünkösdi Karnevál című műsor keretében hétfőn este a Szent István-bazilika előtti téren.

A virtuóz elemekben bővelkedő táncszínházi darabot a Duna Művészegyüttes mellett a Bem, a Bihari és a Cserregő táncegyüttesek mutatják be - olvasható a szervezők közleményében.
    

Az előadásban megjelennek az ünnephez kötődő Kárpát-medencei néphagyomány legszebb táncos és zenés darabjai. A közönség a nyár beköszöntének ünneplése és tisztelete, a termékenység-varázslás ősi tradíciója mellett a legények versenyével, ügyességpróbájával kapcsolatos népszokásokat is megismerheti, az est csúcspontja pedig a díszes viseleteket felvonultató pünkösdi király és királynőválasztás tánckép lesz.
    

A 16-17. századra visszavezethető néphagyományt bemutató koreográfia az archaikus, eredeti elemekből táplálkozik, és egyes jelenetekben a mintegy kétszáz táncos különleges energiájú előadása ad drámai hangsúlyt a darabnak.
    

A produkcióban többek között zempléni, mátyusföldi, ipolysági szlovák és magyar táncok szerepelnek, például rábaközi karéj és dus, dél-dunántúli és sárközi ugrós, csárdás, valamint szatmári csárdás.
    

A darab szerkesztő koreográfusai Ágfalvi György és Lévay Andrea, zenei vezetői Dulai Zoltán és Pál István Szalonna, rendezője Mucsi János.

.