Több milliárdos ingatlancsalók ellen emeltek vádat

MTI

2019.06.18. 14:57

Ügyvéd és ingatlanközvetítő is segítette a csalásokat.

Különösen nagy kárt okozó csalás, valamint ügyvédi visszaélés bűntette miatt emeltek vádat hat ember ellen, aki hitellel terhelt ingatlanok közvetítése során 163 sértettnek több mint 3 milliárd forint kárt okozott - tájékoztatta Ibolya Tibor fővárosi főügyész kedden az MTI-t.

A vádirat szerint az ügyletekért egy 50 éves férfi felelt, aki olyan gazdasági társaságokat vezetett, amelyek banki hitellel terhelt és követeléskezelésre kiadott ingatlanok kedvezményes közvetítésével és értékesítésével foglalkoztak.

A társaságok 2011-2016-ban magán- és jogi személyekkel kötöttek szerződéseket, amelyek azt célozták, hogy a cégek a hitellel terhelt ingatlanokat a piaci ár alatt szerezzék meg, majd szintén kedvezményes áron adják el az ügyfeleiknek. 

Egy ügyvéd segítségével károsították meg az ügyfeleket, akinél a kinézett ingatlan vételárának felét és a megbízási díjat előre kellett letétbe tenniük. A letétet az 50 éves férfi cégei akkor kaphatták volna meg, amikor az ügyfelek tehermentes tulajdonba kerültek, azonban a férfi több esetben meg sem kísérelte megszerezni az ingatlanokat, más esetekben pedig nem az ügyfeleknek adta azokat tovább. Az ügyvéd idő előtt elutalta a letéti összegeket társának.

A vádirat szerint a szerződéskötésekben két nő és az egyik ügyletnél két ingatlanközvetítő is segített.

A vádlottak bűnösségéről a Pesti Központi Kerületi Bíróság dönt. 

.