Indul a roham - Ennyi lakbér Budapesten és az egyetemvárosokban

2019.07.24. 06:27

A panellakások lehetnek az idei albérletszezon slágerei.

 Az ingatlan.com portál elemzése szerint a panellakások lehetnek az idei albérletszezon slágerei.

Az MTI-nek kedden küldött elemzésben a cég a legolcsóbbnak számító 40 négyzetméternél kisebb garzonlakásokat, illetve a panellakások bérleti díjait hasonlította össze Budapesten és az egyetemvárosokban július közepi állapotot tükröző adatai alapján.     

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a közleményben kiemelte, az országos albérletkínálatban 1150 panellakás és majdnem 2500 garzonlakás található, bár ezek között van átfedés, minden tizedik garzon panellakás a kínálatban. 

A fővároson és az országon belül is vannak különbségek, de az szinte mindenhol igaz, hogy kisebb alapterületű lakások és a panelek az átlagnál olcsóbbak, ezért a diákok leginkább ezeket a lakásokat keresik majd a most induló szezonban - tette hozzá.

Adataik szerint júliusban Budapesten a 40 négyzetméternél kisebb kiadó lakások adták az albérletkínálat 18 százalékát. 

A nagy egyetemvárosok közül Pécsen és Győrben szintén a kínálat ötödét tették ki a garzonlakások, Debrecenben és Szegeden csupán 14-15 százalék volt az arányuk. A legjobb helyzetben a miskolci diákok vannak, itt ugyanis a kiadó lakások több mint negyedét az olcsóbbnak számító garzonlakások adják - mutatott rá Balogh László.     

Az ingatlan.com elemzése szerint júliusban a fővárosi kiadó lakásokért átlagosan 160 ezer forintot kértek. A 40 négyzetméternél kisebb garzonokért 140 ezer forintot, a panellakásokért pedig 125 ezer forintot. 

Az egyetemek főiskolák szempontjából kiemelten fontos városrészek közül Budapesten a XI. kerületben a kiadó panelek átlagára 158 ezer forint volt, a garzonoké pedig 130 ezer, a XIII. kerületben előbbiekért 140 ezer forintot, utóbbiakért szintén 130 ezer forintot kértek a tulajdonosok.

Debrecenben júliusban 100 ezer forintnál járt az átlagos bérleti díj. A panellakások esetében 95 ezer forintra, a garzonoknál pedig 80 ezer forintra rúgott.

Miskolcon a kiadó lakások bérleti díja átlagosan 80 ezer forint, a paneleké szintén, míg a garzonoknál 60 ezer forint az átlag. 

A szegedi piacon 100 ezer forintos átlagos bérleti díjjal mennek az albérletek. A panelekért 95 ezer, a garzonokért 85 ezer forintot kell adni havonta.

Jelentős az eltérés a győri bérleti díjakban: a 100 négyzetméteresnél kisebb albérletek átlagosan 110 ezer forintba kerülnek, a panelek alig olcsóbbak, 100 ezer forintot kell értük adni, míg a 40 négyzetméteresnél kisebb garzonoknál 58 ezer forint az átlag.

Pécsen az ingatlan.com elemzése szerint az összes albérlet átlaga 95 ezer forint. Ennél 5 ezer forinttal alacsonyabb a panellakások havi bérleti díja, a garzonoké pedig 80 ezer forint volt július közepén.

.