Kezdődnek az Iseumi játékok Szombathelyen

MTI

2019.07.21. 08:00

A 2019-es szabadtéri előadásokon musicalt, valamint opera, operett és jazzdalokat ötvöző koncertet is műsorra tűznek. 

Olasz tenoristák gálaműsorával július 24-én, szerdán megkezdődnek az Iseumi játékok Szombathelyen, a szabadtéri előadásokon musicalt, valamint opera, operett és jazzdalokat ötvöző koncertet is műsorra tűznek. 

A három tenor gálán Giorgio Casciarri, Domenico Menini és Alessandro Goldoni énekel, a zenei hátteret a Savaria Szimfonikus Zenekar adja. A nápolyi dalok - az olasz belcanto - M Denis Biancucci zongorakíséretével hangzanak el, az előadást Thomas Kornél amerikai-magyar karmester vezényli - mondta el az MTI-nek Kiss Barna, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója.     

Július 27-én a zalaegerszegi Kvártélyház Szabadtéri Színház a Szép nyári nap című Neoton-musicallel érkezik az Iseumi játékokra. Böhm György és Korcsmáros György szerzőpáros művét Tompagábor Kornél rendezésében mutatják be. A produkcióban a hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes évek legnépszerűbb Neoton-dalai - köztük a Kétszázhúsz felett, a Santa Maria, a Don Quijote és a Tini-dal - hangzanak el. A főbb szerepeket Debrei Zsuzsanna, Szakály Aurél, Ecsedi Erzsébet, Hertelendy Attila és Magyar Cecília játssza.     

A szabadtéri játékokat július 30-án Miklósa Erika és a Modern Art Orchestra hangversenye zárja. A koncerten Fekete-Kovács Kornél karmester vezényletével olasz dalok, operaáriák, operettek csendülnek fel és részleteket adnak elő a Liszt Ferenc-díjas trombitaművész zeneszerző szerzeményeiből és átirataiból. A "jazzelemekkel tarkított" produkció a Másképp című lemez koncertje - emelte ki Kiss Barna.     

Az Iseumi játékok történetéről elmondta: a csaknem 2000 éve épült Isis szentély maradványait 1955-ben tárták fel. Az első szabadtéri operát - a Varázsfuvolát - 1964-ben a "romok között" rendezték meg, majd a szakrális hely hangulatához illő, romantikus műveket játszottak, amelyben országosan elismert énekesek léptek fel.     

A nyolcvanas években az Iseum "kezdett elhanyagolódni, az operajátszás hagyománya is eltűnt", de a szentély felújítását követően, 2011-től ismét lehetőség nyílt rá, hogy különleges múzeumi környezetben mutassanak be szabadtéri operaelőadásokat. Elsőként ismét a Varázsfuvolát tűzték műsorra, majd a klasszikus operák mellett operetteket, zenés darabokat és rockmusicaleket is bemutattak: a leghíresebb előadás a Jézus Krisztus Szupersztár című rockopera volt - idézte fel a szimfonikus zenekar igazgatója.

.