Megtépázta Budapestet és Kelet-Magyarországot a vihar

2019.07.28. 20:07

Kidőlt fákat, elöntött pincéket, megrongált tetőket hagyott maga mögött a vihar.

Budapesten és Kelet-Magyarországon ​kérték a legtöbbször a tűzoltók segítség a vasárnapi vihar miatt.

Országszerte több mint 500 helyszínen dolgoznak a katasztrófavédelem hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltóegységei a vasárnap délutáni vihar miatt keletkezett károk felszámolásán - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel. 

Mukics Dániel elmondta: a legtöbb bejelentés Kelet-Magyarországról érkezett, a vihar Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Békés megyében tucatjával döntött ki fákat, szakított le vezetékeket, öntött el pincehelyiségeket, és rongált meg tetőszerkezeteket.

Tiszakeszin a vihar egy családi ház tetőszerkezetét annyira megbontotta, hogy az épület lakhatatlanná vált. Létavértesen egy állattartó épületbe csapott a villám, amelynek ég a tetőszerkezete.

Gyula és Sarkad között fa dőlt a vasúti sínre, emiatt szünetelt a vasúti közlekedés.
 
A szombati vihar miatt összesen 246 helyszínen kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak, ebből 57 helyszínen a vizet kellett szivattyúzni, mert a hirtelen felgyülemlő csapadékvíz nem tudott elfolyni. A többi beavatkozás a szél által kicsavart fákhoz volt köthető, illetve körülbelül 30 épületben keletkezett valamilyen kár, jellemző a tetőszerkezetet bontatta meg a szél.

.