Augusztus 15. - Nagyboldogasszony ünnepe a katolikus egyház legfontosabb Mária-ünnepe

MTI

2019.08.15. 10:52

Teológus: Szűz Mária a hívő ember prototípusa.

Szűz Mária a hívő ember prototípusa, az eszményi hívő, aki csendes kísérőként van jelen az egyház életében - mondta Gájer László, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi karának tanszékvezető tanára Nagyboldogasszony ünnepe alkalmából az M1 Aktuális csatorna műsorában. 

Gájer László kiemelte: Mária volt a legközelebb Jézushoz, egyrészt fizikailag, hiszen vele élt, másrészt a hitében, mert "maradéktalanul meg tudta azt valósítani." 
Az egyház hite szerint a Megváltó Mária beleegyezésével érkezett a világra, és ezért "Isten különösképpen megáldotta és megóvta őt a személyes és az áteredő bűntől is". Bűntelenségének következménye, hogy élete végén felvétetett a mennybe; erről szól a mai ünnep - emelte ki. 

Nagyboldogasszony napjának bibliai hátteréről elmondta: a katolikus templomokban ezen a napon azt a részt olvassák fel az evangéliumból, amikor Mária meglátogatja rokonát, Erzsébetet, és ő úgy köszönti, "Üdvözlégy, kegyelemmel teljes". Ebben köszöntésben benne van, hogy Mária életét teljesen kitölti Isten kegyelme, ott nem marad hely emberi rossznak, emberi kicsinyességnek. 

Mária kezdettől fogva "kíséri az egyház imáját". "A rózsafüzért úgy imádkozzuk, mint ha Mária fogná a kezünket" (...), "máriás imádságot végzünk, amely mégis Jézusról szól" - fogalmazott. 

Mária csendes kísérőként volt jelen Jézus életében a születésétől a haláláig, és ugyanezzel a csendes, édesanyai jelenléttel kíséri az egyház életét és a hívő ember imáit - tette hozzá.

Gájer László felidézte: a Szűz Mária-kultusz ősidők óta jelen van Magyarország életében. Már a pogány magyaroknak fontos volt a nagyasszony tisztelete, és ennek a kultusznak megkeresztelt változata az, hogy Szűz Máriát "elfogadtuk". Az Érdy-kódex tanúsága szerint Szent István király udvarában már megtartották Nagyboldogasszony ünnepét - hívta fel a figyelmet

Hozzátette: az első magyarországi székesegyházakat, a székesfehérvári koronázótemplomot, az esztergomi bazilikát, a váci és a győri székesegyházat mind a mennybe fölvett Nagyboldogasszony tiszteletére szentelték.

Nagyboldogasszony ünnepe a katolikus egyház legfontosabb Mária-ünnepe, amelyen Szűz Mária haláláról és mennybevételéről emlékeznek meg.

.