Babaváró hitel - Nem egyértelmű, mi a helyzet a kezességvállalási díjjal

2019.08.07. 10:50

Kell-e az ügyfélnek kezességvállalási díjat fizetnie babaváró hitel esetén a gyermekek születése utáni 3 évben, a hitel törlesztés szüneteltetése alatt?

Az elmúlt napokban több érdekes információ kapott szárnyra a közösségi oldalak babavárós csoportjaiban: több banknál ugyanis úgy tájékoztatták az igénylőket, hogy a kezességvállalási díjat akkor is fizetni kell, ha a törlesztés szüneteltetve van. 

Egyre-másra érkeztek a kommentek egy bejegyzés alá az egyik legnagyobb babavárós csoportban, ahol arról írnak: több bank is úgy tájékoztatta az ügyfeleket, hogy a gyermek születése utáni 3 éves törlesztési szüneteltetés alatt is fizetni kell az éves 0,5 százalékos kezességvállalási díjat. 

A kezességvállalási díj fizetésével kapcsolatos kérdés a Bank360-hoz is érkezett a napokban. Bár a szakportál már korábban eloszlatta az erre vonatkozó tévhitelek az Emberi Erőforrások Minisztériumától származó hivatalos információk segítségével, most a bankokhoz fordultak azzal a kérdéssel: kell-e az ügyfélnek kezességvállalási díjat fizetnie babaváró hitel esetén a gyermekek születése utáni 3 évben, a hitel törlesztés szüneteltetése alatt?

Nem egyértelmű a rendelet

Először viszont vizsgáljuk meg, hogy mit mond a babaváró hitel rendelet a kezességvállalási díj fizetésével kapcsolatban. A jogalkotó kitér

  • a kezességvállalási díj mértékére (az éves fennálló kötelezettség 0,5 százaléka egy évben), 
  • a kezességvállalási díjat havonta kell megfizetni
  • arra, hogy a törlesztőrészlet havi összege a kamattámogatás időszaka alatt a kezességvállalási díjjal együtt nem haladhatja meg az 50 000 forintot
  • és arra, hogy a jogosulatlanul igénybe vett babaváró támogatást és a meg nem fizetett kezességvállalási díjat késedelmi kamattal növelt összegben kell megfizetni.

Arról tehát nincs egyértelműen szó a rendeletben, hogy mi lesz a kezességvállalási díj sorsa akkor, amikor az ügyfél kérné a gyermekek születése utáni három éves törlesztési szüneteltetést. 

Tisztázott az EMMI

A bizonytalanság miatt a Bank360 még május végén kérte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) állásfoglalását, amelyet meg is kapott. Az EMMI azt közölte: a kezességvállalási díj a havi törlesztőrészlethez kapcsolódóan fizetendő, így szüneteltetés idején a díjat sem kell fizteni. 

Ekkor úgy tűnt, minden tisztázódott a kezességvállalási díj körül. 

A bank ügyintézői is tévedhetnek

Ugyanakkor július végére több forrásból is úgy értesült a Bank360, hogy az ügyfeleket a bankok pontatlanul tájékoztatják a kezességvállalási díjjal kapcsolatban és azt mondják, a szüneteltetés során is kell fizetni. Azok a gyanútlan ügyfelek, akik nem szeretnének fizetni, elkezdenek olyan pénzintézetet keresni, ahol nem kell kifizetni ezt a díjat. 

A tévhit kapcsán a Bank360 megkereste a babavárót kínáló bankokat: minden pénzintézet úgy tájékoztatta a szakportált, hogy nem kell fizetni a szüneteltetés alatt kezességvállalási díjat. 

A Bank360 szerint a félreértésnek több oka lehet: 

  • volt olyan pénzintézet, amely arról beszélt a portálnak, hogy nehéz az igénylési roham miatt egyébként is túlterhelt ügyintézőknek több tucat termék mellett egy ilyen bonyolult hitel minden részletével tisztában lenni. 
  • Ebből az okból kifolyólag az ügyintézők is tévedhetnek és akaratukon kívül adhatnak pontatlan információkat. A Bank360 tanácsa erre az esetre, hogy ismerkedjünk meg igénylőként mi is alaposan a rendelet szövegével, a termék részleteivel egy kalkulátor segítségével, vagy kérjük szakértők segítségét. 
  • Tévedhetnek az igénylők is. Több banknál ugyanis akciósan visszatérítik a kezességvállalási díjat, ha bankszámlát is igényelnek az ügyfelek a hitel mellé. Ez megzavarhatja az igénylőket és azt gondolhatják, hogy a díjat a szüneteltetés idején is fizetniük kell. 

 

A Bank360 információja, az EMMI állásfoglalása és a bankok válasza alapján is kijelenthető, hogy nem kell kezességvállalási díjat fizetni a gyermek születése utáni 3 éves törlesztési szüneteltetés alatt. 

Bank360

.