Több mint 1500 milliárdért vettek már az új állampapírból

2019.08.07. 07:00

Úgy tűnik, az emberek szívesen hitelezik a magyar államot.

A lakosság 1510,5 milliárd forintot jegyzett a Magyar Állampapír Pluszból (MÁP+) a jegyzés június elejei indulása óta a hétfő délutáni zárásig - tájékoztatta Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár az MTI-t kedden.

A legújabb magyar állampapír minden idők legeredményesebb és legkeresettebb befektetési terméke lehet - tette hozzá.

Az államtitkár kifejtette: az állami függetlenség, az önállóság a pénzügyekben is elengedhetetlen, és egy ország akkor cselekszik helyesen, ha polgáraira támaszkodik úgy, hogy biztonságos, előnyös és magas hozammal bíró megtakarításokat kínál fel számukra.

Gion Gábor elmondta: a MÁP+ eddigi jegyzési adatai azt vetítik előre, hogy a legújabb magyar állampapír egyrészt képes lehet az újonnan keletkező jövedelmeket is a megtakarítások felé terelni, másrészt csökkentheti a lakosságnál lévő készpénzállományt. Ezt alátámasztják a legfrissebb becslések, amelyek szerint a vásárlások mintegy fele új forrásokból, azaz egyéb befektetési alapokból, illetve bankbetétek és készpénz felhasználásából származik - mutatott rá.

A lakosság jelenleg az államadósság mintegy 25 százalékát birtokolja, de ez az arány a jövőben jelentősen megnőhet - jelezte Gion Gábor. Emlékeztetett, hogy a kormány célja az eddig elért gazdasági eredmények megvédése, amelyet segíthet az, ha a magyar emberek erőteljesebben vállalnak szerepet az államadósság finanszírozásában. Ezt szolgálja a Gazdaságvédelmi Akcióterv 13+1 pontjaként bevezetett MÁP+ is.

Az államtitkár kitért arra, hogy a belföldi finanszírozás növekvő arányát a hitelminősítők is kedvezően ítélik meg, kiemelten pozitív tényezőként vették figyelembe az idén februári felminősítések alkalmával. Az államadósság csökkenésével párhuzamosan annak szerkezete is biztonságosabbá vált. A devizaarány ugyanis a 2011. év végi 52 százalékról 2018-ra 20 százalékra csökkent - emlékeztetett.

Gion Gábor hangsúlyozta: az új állampapír vásárlásával a lakosság is jól jár, a MÁP+ olyan megtakarítási lehetőséget kínál, amely adómentes, rugalmas futamidejű, magas kamatozású és biztonságos, hiszen értékhatártól függetlenül a tőke teljes összegére, valamint a kamatokra teljes körű az állami garancia.

.