Hirdetés

Időjárás-változás keddtől - Több hullámban érkezik a hidegfront
MTI/Varga György

Időjárás-változás keddtől - Több hullámban érkezik a hidegfront

Időjárási hírek

MTI/met.hu

2019.09.16. 16:53

A hét második felében megérkezhetnek az első őszi talaj menti fagyok. Itt vannak a részletek:

Hirdetés

A kedden-szerdán érkező hideg léghullámok hatására a hét második felében megérkezhetnek az első őszi talajmenti fagyok - írta hétfői agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Nagyobb csapadék nem várható, mely a betakarításra, a talajmunkákra, az érésre kedvező, és a repce számára is még elegendő nedvesség áll a rendelkezésre a talajban az ország nagyobb részén. Ugyanakkor különösen északkeleten a talaj nagyon száraz, errefelé nagy szükség lenne az esőre.

Időjárás-változás keddtől

Időjárás-előrejelzés - Figyelmeztetés - Zivatar - Forrás:met.hu

Ezen a héten jelentős lehűlésre, de alapvetően száraz időjárásra lehet számítani.

Kedden érkezik a hűvös levegő első hulláma, majd szerdán a következő, de csak nagyon kevés csapadékkal.

Legfeljebb délnyugaton eshet számottevő mennyiség, de területi átlagban ez is 5 milliméter körül marad. Elszórtan délen alakulhat ki zápor, délnyugaton néhol zivatar, de este délen eső is előfordulhat. 

A keddi felhős idő után nagyrészt többnyire napos, száraz idő következik, mely a betakarításra, a talajmunkákra, az érésre kedvező, a repce számára is elegendő nedvesség áll még rendelkezésre az ország nagyobb részén. Ugyanakkor a Tiszántúlon, délnyugaton, de különösen északkeleten a talaj fölső része (is) nagyon száraz, errefelé szükség lenne az esőre. A talaj tehát ezen a héten száradni fog, 5-15 milliméter nedvességet veszíthet.

Időjárás-előrejelzés szerdára

Időjárás-előrejelzés szerdára - Forrás:met.hu

A hőmérséklet jelentősen visszaesik: szerdától már a csúcsérték is országszerte 20 fok alatt marad gyakorlatilag egész héten.

Időjárás-előrejelzés csütörtökre

Időjárás-előrejelzés csütörtökre - Forrás:met.hu

Helyenként már megjelenhetnek az első gyenge talajmenti fagyok. Erre esély a derült, szélcsendes éjszakákon van, különösen az Északi-középhegység és a Dél-Dunántúl völgyeiben, valamint a homoktalajok fölött. A jelenlegi számítások szerint fagyveszélyes lehet a csütörtök, a péntek és a szombat hajnal.

A hosszabb távú, de bizonytalanabb előrejelzések szerint a következő héten jelentősen melegszik az idő, de csapadék nem érkezik.