Mindenki egyre több hitelt vesz fel

MTI

2019.09.03. 07:30

Az MNB pedig örül a számoknak, mert hozzájárul a régiós felzárkózáshoz.

Kiemelkedően, a június végéig eltelt egy évben 16 százalékkal bővült a vállalati hitelállomány, a kkv-hitelállomány pedig 13 százalékkal emelkedett. Emellett a háztartási hitelek is több mint 8 százalékkal nőttek idén a második negyedév végéig - ismertette a Hitelezési folyamatok elemzésének legfrissebb kiadványát Nagy Tamás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

Kiemelte: a reálgazdasági folyamatok alakulására tekintettel az MNB nem tekinti túlfűtöttnek a hitelbővülés jelenlegi dinamikáját sem szerkezetében, sem volumenében. A hitelállomány elérte az éves növekedése csúcsát - tette hozzá Nagy Tamás, aki szerint a hitelállomány kétszámjegyű emelkedése később sem fog túlfűtöttséget okozni, inkább régiós felzárkózáshoz járulhat hozzá.

Elmondta, hogy a második negyedévben kiugró, 435 milliárd forint értékben vettek fel hitelt a vállalatok.

Kitért arra is, hogy nemzetközi összevetésben a legmagasabb hiteldinamikát a magyar piac érte el. A bankok háromnegyede szerint a hosszú távú hitelek kereslete erős marad. A növekedési hitelprogram (nhp) fix hitelkonstrukció bevezetése óta emelkedett a fix kamatozású hitelek aránya. Idén az első félévben 135 milliárd forint értékben kötöttek nhp fix szerződéseket.

A háztartási hiteltranzakciók éves értéke közel 500 milliárd forint volt, ehhez 2019 második negyedéve 170 milliárd forinttal járult hozzá, így az állomány növekedése 8 százalékos lett. Tovább nőtt a lakáshitelek és személyi kölcsönök kibocsátása, előbbi 20 százalékkal, utóbbi 36 százalékkal - közölte. A lakáshitelek éves kibocsátása reálértéken mintegy négyötöde a válságot megelőző 2008. évi szintnek, ugyanakkor a jelenlegi hitelciklusban az adósságfék szabályok mérséklik a túlzott eladósodás kockázatát, és a lakosság kamatkockázati kitettségének csökkentését is ösztönzik.

Az új hitelkibocsátás éves összevetésben 26 százalékkal nőtt, a legalább 10 évre kamatfixált hitelek aránya 20 százalékról 50 százalékra nőtt egy év alatt, ezt pozitívnak nevezte.

A szakember kitért arra is, hogy a Babaváró hitelkihelyezés júliusban 54 milliárd forint volt, 5500 hitelfolyósítást jelentettek a bankok 9,7 millió forint átlagos összegben. A Babaváró támogatás iránt megmarad az élénk érdeklődés. A bankok szerint. Az éves babaváró hitelkibocsátás akár 400 milliárd forint is lehet az első teljes évben, ami 25-40 ezer ügyfelet jelenthet - mondta Nagy Tamás.

.