Motoros felvonulás és hídlezárás is lesz a hétvégén az egészségünk érdekében

MTI

2019.09.28. 19:20

Az előbbi a prosztatarák megelőzéséért, az utóbbi a mellrák elleni küzdelem jegyében.

Lezárják a Lánchidat vasárnap kora este, várhatóan hat órától fél nyolcig a mellrák elleni küzdelmet népszerűsítő esemény idejére - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-vel.

A híd lezárása miatt a 16-os és a 16B autóbusz rövidített útvonalon - pesti vonalszakaszát nem érintve - a Clark Ádám térig közlekedik, a 105-ös busz pedig az Erzsébet hídon halad át Buda és Pest között - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A 16-os és a 16B autóbusz ebben az időszakban a Széll Kálmán tér, illetve a Dísz tér és a Clark Ádám tér között közlekedik, nem érinti a Széchenyi István tér és a Deák Ferenc tér közötti megállókat. A budai Vár ebben az időszakban a belváros felől csak a Széll Kálmán tér felől érhető el közösségi közlekedéssel.A 105-ös autóbusz a rendezvény idején a Lánchíd helyett az Erzsébet hídon át közlekedik, egyik irányba sem érinti a Széchenyi István tér megállót, továbbá budai végállomása felé a Deák Ferenc tér és a Hild tér megállóhelyet sem.

Terelt vonalszakaszán a 105-ös buszra a Gyöngyösi utca felé az 5-ös busz Döbrentei tér és Március 15. tér megállójában, majd az Eötvös téri villamospótló-megállóban, az Apor Vilmos tér felé a 9-es busz Deák Ferenc tér, valamint a 8E busz Ferenciek tere, Március 15. tér és Döbrentei tér megállójában lehet felszállni - tájékoztatott a BKK.

Ugyancsak ezen a hétvégén lesz az a rendezvény, amely a prosztatarák megelőzésére és a férfiak mentálhigiénés egészségre hívja fel a figyelmet ismét a világ legnagyobb motoros jótékonysági felvonulása a hétvégén.

A The Distinguished Gentleman's Ride (DGR) keretében vasárnap 110 ország hétszáz városában - így Budapesten is -  egy időben több mint 130 ezer elegánsan öltözött motoros részvételével lezajló rendezvény idei célja 7 millió dollár egyéni és szponzori adományt gyűjteni a novemberi "bajszos" kampányból is ismert Movember Foundationnek. Az idei motorozásra Magyarországon már több mint 330-an regisztráltak, a hazai felajánlások pedig már most eléri az ötezer dollárt - közölték a szervezők.

Aközel 30 kilométeres budapesti motorozáson a szervezők szerint várhatóan 4-500-an vesznek majd részt, az egyéni támogatások és a szponzori felajánlások összege pedig meghaladja majd a tízezer dollárt.

A közleményben felhívják a figyelmet, hogy Magyarországon évente négyezer új prosztatarákos megbetegedést és 1500 halálesetet regisztrálnak. Szakértők szerint az évenkénti prosztatarákszűrés minden 40 év feletti férfinak javasolt még panaszmentes állapotban is, hiszen a korai diagnózis a betegség sikeres kezelésének legfontosabb feltétele.

.