Megbüntették az RTL Klubot és az InfoRádiót

MTI

2019.10.16. 15:50

Enyhe korhatár besorolás és szabálytalan szponzoráció volt az ok.

Közel kétmillió forint bírságot szabott ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa az RTL Klub szolgáltatójára, amiért egy amerikai akciósorozat előzetesének túl enyhe volt a korhatár-besorolása, és mert egy ifjúsági műsorban szabálytalan játékbolt-szponzoráció jelent meg. Az InfoRádió szolgáltatója hetvenezer forintos bírságot kapott, mert egy júliusi adáshéten a vállaltnál kevesebb hírt és helyi közélettel foglalkozó műsort tett közzé.

Az NMHH Kommunikációs Igazgatósága az MTI-vel szerdán közölte: a testület eheti ülésén összesen 1,95 millió forint bírságot szabott ki az RTL Klub szolgáltatójára, amiért a Mr. Whiskey című sorozat egyik epizódjának előzeteseit több alkalommal is nem megfelelő (12-es) korhatár-besorolás mellett és nem az előírt időben mutatta be.

Az ajánlók kizárólag 16-os karikával, este 21 és hajnali 5 óra között kerülhettek volna adásba, mivel a bennük megjelenő erőszak - verekedés, lövöldözés, haláljelenet - befolyásolhatja az érintett korosztály személyiségfejlődését. Magát az epizódot szintén 16-os besorolással kellett volna közzétennie a szolgáltatónak a 12-es karika helyett - olvasható a közleményben.

A testület az RTL Klub szolgáltatójára további 100 ezer forintos bírságot is kirótt, amiért májusban a Kölyök Kalauz egyik adásában a műsort támogató játékbolt termékeire hívta fel a figyelmet, ezáltal azok megvásárlására ösztönözte a nézőket.

A körzeti, közösségi InfoRádió szolgáltatójára hetvenezer forintos bírságot szabott ki a testület, amiért a rádió egy vizsgált júliusi adáshéten a vállaltnál kevesebb hírt és helyi közélettel foglalkozó műsort tett közzé.

A Médiatanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét - tették hozzá.

A testület rádiós pályázatokkal kapcsolatos döntéseket is hozott: megállapította a Körmend 99,8 MHz helyi kereskedelmi rádiós frekvenciára indított pályázati eljárás eredménytelenségét, miután alakilag érvénytelennek bizonyult a pályázatra benyújtott egyetlen ajánlat a Rádió 8 Körmend Kft.-től.

A médiatanács a Miskolc 95,1 MHz körzeti és az Encs 95,4 MHz helyi frekvenciák eljárásaiban az alaki vizsgálatok után nyilvántartásba vette az egyedüliként jelentkező Magyar Katolikus Rádió Alapítványt, és engedélyezte, hogy az  - kérésére - a Kisújszállás 103,2 MHz frekvencián közösségi jelleggel induló sugárzást október 27. helyett december 26-áig kezdhesse meg.

A grémium heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is. A legfrissebb határozatok a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak.

.