Innen ered a Black Friday elnevezés

Black Friday

2019.11.21. 16:57

Egyre korábban kezdik a leárazásokat a boltok, az internetes áruházak.

Egyre korábban kezdik a leárazásokat az üzletek, így fekete pénteken (Black Friday), Magyarországon akár duplájára is emelkedhet az online áruházak forgalma. 

A Black Friday csaknem hatvan éve, a hálaadást követő péntek elnevezése az Amerikai Egyesült Államokban. A hálaadás napját  november negyedik csütörtökén tartják.

Idén így a hálaadás napja november 28-ra, (csütörtökre), Black Friday pedig november 29-re esik.

Bár nem hivatalos ünnep, sok államban, például Kaliforniában, Floridában és Texasban szabadságot kapnak a közalkalmazottak. Mivel a hálaadás mindig csütörtökre esik, a kiskereskedelemben dolgozókon kívül sokan élvezhetik a négynapos hétvégét.

Az Egyesült Államokban a hálaadást követő nap 1932 óta számít a karácsonyi bevásárlási szezon kezdetének, amikor hosszú nyitva tartással és fantasztikus kedvezményekkel várják a vásárlókat a kereskedők.

A Black Friday elnevezés az egyik magyarázat szerint:

az 1960-as évekből származik. A fekete jelző arra utal, hogy az üzletek eredménye az év végi vásárlási láz nyomán a kézzel írott könyvelésben a pirossal jelzett veszteségből a feketével írt nyereségbe fordul át.

A kereskedelem számára létfontosságú a november-decemberi vásárlási szezon, ekkor bonyolítják le ugyanis éves forgalmuk mintegy 40 százalékát.

.