Hirdetés

Az idén erre a péntekre esik Black Friday

Az idén erre a péntekre esik Black Friday

2019.11.10. 18:57

Black Friday v. fekete péntek - 2019-ben mikor van Black Friday? Honnan ered? Mihez kapcsolódó esemény? Mióta létezik?

Hirdetés

A "Black Friday" csaknem ötven éve a hálaadást követő péntek elnevezése az Amerikai Egyesült Államokban. Ez a nap hagyományosan a karácsonyi bevásárlási szezon kezdete, amikor rendkívüli kedvezményekkel várják a vásárlókat a kereskedők.

A hálaadást követő pénteket nevezik Black Friday-nak, magyarul fekete pénteknek.

Hálaadás napja november negyedik csütörtöke. 2019-ben így hálaadás november 28-ra, Black Friday pedig november 29-re esik.

Ezzel kezdetét veszi a karácsonyi nagy bevásárlás. Szinte minden üzlet ilyenkor különböző akciókkal próbálja vásárlásra bírni a vevőket. Akciók, hatalmas leértékelések, soha vissza nem térő alkalmak.

Sőt, az utóbbi években már nem csak ettől a naptól, hanem már szinte egész november - halottak napja után - erről szól. Az elmúlt években Magyarországon, egész pontosan 2014 óta, az árzuhanás hamarabb elkezdődött, mint a hivatalos Black Friday vásárlási láz. 

Idén a webáruházakban 80 milliárd forint feletti rekordforgalom várható. Évek óta 30-40 százalékkal nő az internetes vásárlás. A webáruházakban műszaki cikkeket, ruhákat vesznek elsősorban az emberek.

De higgye el, nem lesznek üresek az üzletek januárban sem. 

.