Ennyi áfá-t és vámot kell fizetni, ha nem az EU-ból rendelünk

2019.11.23. 18:57

Nem árt tisztában lenni azzal, hogy más szabályok vonatkoznak az Európai Unión belüli és az EU-n kívüli online rendelésekre.

Egyre többet vásárolunk az interneten külföldről, de sokszor nem világos hogy ezekkel az ügyletekkel kapcsolatban milyen kötelezettségeink lesznek.

A külföldi webáruházból rendelt áruk esetén nem árt ismerni az adó- és vámszabályokat, az esetlegesen fizetendő egyéb közterheket. Fontos továbbá ismerni azt is, hogy az árut az Európai Unió területéről vagy unión kívüli országból szállítják-e.

Gyakran ugyanis az Európai Unió valamely tagállamából rendelt áru gyártási, raktározási helye Európai Unión kívüli ország, ezért az árut az Európai Unióba történő beérkezéskor vámkezeltetni kell. 

Más szabályok vonatkoznak az Európai Unión belüli és az EU-n kívüli (például Kínából, az Amerikai Egyesült Államokból) online rendelésekre.

Az EU-n kívülről érkező áru 22 euróig vám- és áfamentes.
22 eurótól 150 euróig vámot még nem, de 27 százalék áfát kell fizetnünk. Ha ezt is hozzászámoljuk a kecsegtető vételárhoz, már nem is biztos, hogy megéri.
Továbbá, ha a megrendelt termékünk 150 euró feletti már vámköteleles is, nem csak a 27 százalékos áfa terheli.

Az Európai Unión kívülről érkező áru után fizetendő vám és áfa:

  VÁM ÁFA
0-22   EUR  vámmentes áfa-mentes
22-150 EUR   vámmentes 27% áfa
150 EUR felett  tarifás vámtétel 27% áfa

22-150 euró közötti küldemények esetében bizonyos esetekben a vámmentesség nem alkalmazható:
- parfümök, kölnik
- alkohol tartalmú italok
- dohány vagy dohánytermékek

  • A nem EU tagországból érkező árut vámkezeltetni kell, amelyet a fuvarozó vállalkozás végez.
  • Amennyiben postán érkezik a csomag, a Magyar Posta végzi.
  • Azért, hogy meggyorsítsuk a folyamatot a feladóval érdemes feltüntettetni, a csomag tényleges tartalmát, valamint a megrendelő pontos elérhetőségét.
  • Minden esetben a termék valós - fuvardíjjal növelt - értékét kell megadni a vámeljárás során. (Nem reális érték megjelölés esetén a vámhatóság vizsgálatot rendel el.
  • Sőt! A vámhatóság szúrópróbaszerűen ki is bonthatja csomagot, természetesen a fuvarozó jelenlétében.
  • Európai Uniós kívüli országokból történő rendelés előtt érdemes meggyőződni arról, hogy a termék behozatalához szükséges-e engedély vagy az adott termék nem tartozik-e tiltó rendelkezések hatálya alá. (pl.: engedély szükséges védett növények, állatok, ill. ezekből készült áruk, kulturális javak, fegyverek stb. vámkezeléséhez.
  • A gyógyszerek, fogyasztószerek behozatala is engedélyhez kötött. Előfordulhat, hogy hamis vagy egészségre káros terméket vásásrolunk.
.