Hirdetés

Vízilabda Eb - Európa-bajnok a magyar férfi vízilabda-válogatott
MTI/Czagány Balázs

Vízilabda Eb - Európa-bajnok a magyar férfi vízilabda-válogatott

MTI

2020.01.26. 20:50

A finálé hőse Vogel Soma lett, aki csak az ötméteres párbajban kapott lehetőséget, de Alvaro Granados lövését védve eldöntötte az összecsapást.    

Hirdetés

A magyar válogatott nyerte a Duna Arénában rendezett vízilabda Európa-bajnokság férfitornáját: Märcz Tamás együttese a vasárnapi döntőben drámai csatában, ötméteresek után 14-13-ra győzte le a világbajnoki ezüstérmes spanyol csapatot.

A finálé hőse Vogel Soma lett, aki csak az ötméteres párbajban kapott lehetőséget, de Alvaro Granados lövését védve eldöntötte az összecsapást.    

A magyarok összességében 13. alkalommal és 21 év szünet után lettek újra a kontinens legjobbjai, ez volt a leghosszabb "böjt" a sportág hazai történetében.
    
    Európa-bajnokság, férfiak:
    döntő:
Magyarország-Spanyolország 14-13 (1-3, 3-0, 2-2, 3-4, 5-4) - ötméteresekkel
----------------------------------------------------------
Duna Aréna, v.: Margeta (szlovén), Sztavridisz (görög)
    gólszerzők: Zalánki, Varga Dé., Manhercz 2-2, Angyal, Vámos, Hárai 1-1, illetve Munarriz 3, Mallarach 2, Granados, Larumbe, Perrone, Tahull 1-1

    Magyarország:
    -------------
Nagy V. - Vámos, Zalánki, Varga Dé., Pohl, Erdélyi, Hárai - cserék: Mezei, Angyal, Manhercz, Hosnyánszky, Jansik Sz., Vogel (kapus)

Jó előjelekkel várhatta a találkozót a magyar válogatott, amely az Európa-bajnokságok történetében még soha nem kapott ki a spanyoloktól. A két csapat a finálét megelőzően 18 alkalommal találkozott egymással a kontinensviadalokon, ezeken 15 magyar siker mellett három döntetlen született. Utóbbiak közül az egyik a mostani torna csoportkörében: múlt csütörtökön 11-11 lett a végeredmény.    

A spanyolok történelmi győzelemre hajtottak, ugyanis még egyszer sem nyertek Eb-t, ráadásul arra is csak egyszer, 1995-ben az olaszok révén volt példa, hogy ugyanazon a kontinensviadalon a férfiaknál és a nőknél is egyazon nemzet válogatottja diadalmaskodjon.    

Az biztos volt, hogy ebben az évszázadban először nem valamelyik jugoszláv utódállam válogatottjának a nyakába kerül az aranyérem, a magyarok 1999-es firenzei diadala óta ugyanis csak ezek az országok osztoztak a végső sikeren.

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.