Több mint ezer esethez riasztották a tűzoltókat szerdán

MTI

2020.02.06. 12:07

A viharos széllökések miatt több mint ezer esethez riasztották a tűzoltókat szerdán.

A viharos széllökések miatt több mint ezer esethez riasztották a tűzoltókat szerdán. A legtöbb beavatkozásra Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Somogy és Zala megyében volt szükség - közölte a katasztrófavédelem csütörtökön a honlapján.

A közlemény szerint a keddi naphoz hasonlóan főként kidőlt fák és leszakadt faágak eltávolítása, valamint megrongálódott tetőszerkezetek és leszakadt vezetékek helyreállítása adott munkát a tűzoltóegységeknek.

Azonban a Veszprém megyei Nemesvita határában meghalt egy ember, amikor egy fa rádőlt autójára, a kora délutáni óráktól kezdve pedig öt megye nyolcvannégy településén, csaknem huszonnyolcezer fogyasztási helyen szünetelt az áramszolgáltatás oszloptörés és vezetékszakadás miatt.

Pest megyében húsz alkalommal kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak. A legtöbbször kidőlt fákat, leszakadt ágakat kellett eltávolítaniuk, megszüntetve ezzel a forgalmi akadályt, vagy más veszélyes helyzetet. A fővárosban huszonkétszer hívták a tűzoltókat, ott több épület tetőszerkezetét megtépte az erős szél, emiatt téglák hullottak a járdákra.

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási főügyeletére 217 segélyhívás érkezett. A tűzoltókat kidőlt fákhoz, leszakadt ágakhoz riasztották, amelyek veszélyeztették a közúti és gyalogosforgalmat, valamint villanyvezetéket szakítottak el és gépjárműveket, lakóingatlanokat rongáltak meg.

Csongrád megyében 171 bejelentés érkezett. Az esetek többségében a tűzoltókat kidőlt fákhoz, leszakadt ágakhoz riasztották, amelyek veszélyeztették a közúti és gyalogosforgalmat, valamint villanyvezetéket szakítottak el és gépjárműveket, lakóingatlanokat rongáltak meg. 31 esetben épületkárokat jeleztek.

A Hajdú-Bihar megyei tűzoltók 153 helyszínre vonultak ki lehasadt faágak, kidőlt fák és épületkárok miatt.

Zala megyében eldőlt fák eltávolításához nyolcvanhárom alkalommal riasztották a tűzoltókat.

Somogy megyében nyolcvanegy esetben vonultak a viharos széllel kapcsolatos káresetekhez a tűzoltók, akiknek döntő többségben villanyvezetékre, utakra, kerítésre, járdára dőlt fák, ágak miatt kellett beavatkozniuk, tizenhárom esetben viszont a szél által megbontott tetőszerkezetek magasban lógó elemeit, bádogozást és tetőfedő anyagokat kellett eltávolítaniuk. A viharos szél személyi sérülést is okozott: Kaposváron, a Jutai úton egy leszakadt faág zuhant egy út mellett dolgozó munkásra.

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.