Már ingyenesek a meddőségi kezelések és a gyógyszerek is

MTI

2020.02.02. 11:00

12 helyen ingyenes a diagnosztikus eljárások teljes köre.

Február 1-től százszázalékos a meddőségi kezelések és a meddőségi kezelésekben használt gyógyszerek támogatása - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint egységessé és szabályozottá vált a meddőségi központok működése, és immár 12 helyen ingyenes a diagnosztikus eljárások teljes köre a férfiak és a nők számára egyaránt.

Az új vizsgálatok közfinanszírozásba történő bevonására a kormány éves szinten több mint 9 milliárd forintot biztosít, míg a már közfinanszírozásban levő gyógyszerek esetében a támogatás 100 százalékra emelésére, illetve a korábban nem közfinanszírozott gyógyszerekre évi 1,6 milliárd forintot fordít az állam.

Az intézkedésekkel akár több százezer forintot is spórolhatnak a rászoruló párok és több mint 4 ezer újszülött jöhet világra 2022-re - tudatta a minisztérium.

A tájékoztatás szerint a meddőség kezelésére szolgáló vényeket a kezelés végzésére finanszírozási szerződéssel rendelkező kijelölt intézmények, szülészet-nőgyógyászatok szakképesítéssel rendelkező szakorvosai írhatják fel.

Kiemelték: Magyarország kormánya prioritásként kezeli a családok, köztük a meddőséggel küzdő párok támogatását, ezért több mint 10 milliárd forintot fordít arra, hogy a vágyott gyermek megszülethessen. A cél az, hogy anyagi lehetőségtől függetlenül mindenki vállalhasson gyermeket, javuljon a meddőségi ellátásokhoz való hozzáférés, és minden meddőséggel küzdő pár magas színvonalú kezelésben részesüljön - áll az Emmi közleményében.

.