Mikor van nagyhét, nagypéntek és húsvétvasárnap? ...és virágvasárnap? Itt vannak az idei legfontosabb dátumok:
A húsvét a keresztény közösségek egyik legfontosabb mozgó ünnepe, ami annyit jelent, hogy a kezdete és a vége minden évben más napra esik.
A mindenkori húsvét időpontja a Holdtól függ: húsvétvasárnapja a tavaszi napéjegyenlőséget - azaz március 20-át (21-ét) - követő első holdtölte utáni első vasárnap. A húsvét időpontja ezért változik évről évre és így eshet március 22. és április 25. közé.
Tekintsünk egy kicsit vissza. Hamvazószerda - ami az idén február 26. volt - a húsvétvasárnap előtti 40. nap, mely egyben a nagyböjt kezdetét is jelenti.
A nagyböjt első napja a katolikus hitvilág szerint a hamvazószerda, ami a farsangi időszak zárása. Ezt, a húshagyó kedd előzi meg: ilyenkor lehet utoljára húst enni, mielőtt hosszú megvonásba kezd az ember.
Bár a nagyböjt negyven napig tart, de a vasárnapok még ez idő alatt is kivételt képeznek. Vasárnaponként ugyanúgy lehet húst enni, mint korábban.
A közel hathetes időszak virágvasárnappal zárul, és ugyanezzel a nappal megkezdődik a nagyhét.
Virágvasárnap a húsvét előtti vasárnap neve. 2020-ban virágvasárnap: április 5.
Nagyhét az idén: 2020. április 5. virágvasárnaptól április 11-ig, nagyszombatig tart.
A nagyhét a nagyböjt utolsó hete. A nagyhét a húsvétra való felkészülés legintenzívebb időszaka..
Nagycsütörtök (2020. április 9.) a gyász napja. Ilyenkor zöld levelekből készült étel kerülhet az asztalra: pl.: spenót, sóska
Ilyenkor még a harangok is elnémulnak. Csütörtöktől szombat estig nincs harangozás.
Nagypéntek: A keresztény felekezetek szerint a húsvét előtti péntek. 2020-ban április 10.
Ezen a napon emlékeznek meg Jézus Krisztus kereszthaláláról. Nagypénteken legszigorúbb a böjt, tilos húst enni. Az ilyenkor szokásos étrend az ecetes-hagymás hal, a rántott leves, valamilyen húsmentes tészta vagy tojásos, tejes ételek. Tipikus böjti, nagypénteki ebéd a bableves és túrós vagy mákos tészta.
Nagyszombat a húsvéti örömünnep kezdete.
Krisztus feltámadásának ünnepe. Ekkor ér véget a böjt. Vasárnap reggel kerülhetnek az asztalra a hagyományos húsvéti ételeket, a sonka, a kalács és a tojás.
Húsvéthétfő a locsolkodás napja, az egészséget és a termékenységet jelképezi. Régen gyakran a kúthoz, vályúhoz vitték a lányokat, és egész vödör vízzel öntötték le őket. A két világháború között vált szokássá, az ún. „szagos” vízzel, rózsavízzel való locsolkodás.