Jól nézze meg, milyen feltételekkel vállal most utazást

MTI

2020.03.12. 17:04

Érdemes ezúttal el is olvasni a szerződési feltételeket.

A jövőben még jobban át kell gondolni, milyen utazási szerződést ír alá a fogyasztó, és hogyan tudja magát a legjobban védeni - hívta fel a figyelmet a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) csütörtökön.

A FEOSZ közleménye szerint a most kialakult világjárvány miatt egy esetben jogosult a fogyasztó a befizetett díj azonnali visszatérítésére az utazásszervezőtől, ha a szerződés megkötése után a külpolitikáért felelős minisztérium honlapjára felkerül az "utazásra nem javasolt" célországok közé az úticél. A lehetőség ugyanakkor fennáll, hogy a felek a szerződést közösen módosítsák, akár úgy is, hogy más időpontra átfoglalják az utat.

Közvetlen foglalásnál azonban a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országokban, illetve térségekben is csak a szálloda, a szolgáltatást nyújtó jóindulatán múlik egy fogyasztói lemondás esetén, hogy milyen összeget fizet vissza, vagy milyen más alternatív lehetőséget ajánl fel a fogyasztónak akkor, ha a szerződési feltételek szerint bánatpénzt vagy kötbért kell fizetnie az utasnak.

A repülőjáratok törlésekor a légitársaságnak vissza kell fizetnie a repülőjegy árát az utasoknak, illetve lehetőség van átfoglalásra egy későbbi időpontra.

.