Hirdetés

Itt vannak a keddi oktatási anyagok, nem csak diákoknak

Koronavírus

MTI

2020.03.23. 20:07

Koronavírus - MTVA: a nyelvújításról és Afrika demográfiai jellemzőiről is szó lesz az M5 keddi oktatási műsorában

Hirdetés

A nyelvújításról, a mértani sorozatokról és Afrika demográfiai jellemzőiről is szó lesz az M5 keddi oktatási műsorában - közölte az MTVA hétfőn az MTI-vel.

Azt írták: az M5 kulturális csatorna oktatási tartalmaival igyekszik segíteni az otthon tanuló diákokat. A minden hétköznap reggel 8-tól este fél 9-ig tartó műsorsávban a biológia, matematika, történelem, irodalom és fizika mellett a nyelvtanulásé a főszerep.

Felsős és Érettségi című műsoraik az általános iskolai és gimnáziumi évfolyamoknak szólnak, Szólalj meg! című sorozatuk a nyelvtanulást segíti. A Mindenki Akadémiája című műsoraikban pedig érintik az egyetemi tananyagot is.

Kitértek arra: keddi Felsős című műsoruk elsősorban az 5-7. évfolyamos tanulóknak szól. Reggel 8 órakor 7. osztályos földrajzzal kezdenek, Afrika demográfiai jellemzőiről beszél majd Varga Tamás geográfus. Ezután magyar nyelvtan következik: a 6. osztályos diákoknak szóló epizódban a beszédtempóról és a beszédszünetről lesz szó. Történelemből a 7. osztályosok megtudhatják, hogy milyen szerepet töltött be Magyarország az első világháborúban.

A próbálgatásokkal és következtetésekkel foglalkozik majd az 5. osztályos matematika.

Majd a Vocapella kórus tagjainak és vezetőjüknek, Novák-Szabó Lívia karnagynak köszönhetően a 6. osztályosok megtudhatják milyen szerepet játszott a reneszánsz és barokk énekművészetben a közös éneklés és a kórusok működése.

Ezt követően 8. osztályos diákoknak szóló magyar nyelvtan következik, ahol a kapcsolatos, az ellentétes és a választó mellérendelő összetett mondatokról lesz szó - írták.

Tizenegy órától délig a Szólalj meg! című sorozatban ezúttal az angol és a francia nyelvvel foglalkoznak.
Délben kezdődik az Érettségi című műsor, magyar nyelv és irodalomból a nyelvújítással foglalkoznak, majd matematikából a mértani sorozatokkal folytatják.

Kémiából a szilárd halmazállapotról tanulhatnak a diákok, földrajzból a vulkánosságról,  történelemből pedig a reformáció terjedéséről és irányzatairól lesz szó.
Az este 8 órakor kezdődő Mindenki Akadémiája témája a "Személyre szabott világ" lesz, a műsorból "megtudhatjuk, mit mesél rólunk az okos telefonunk" - tették hozzá.