Hirdetés

Itt vannak a csütörtöki oktatási anyagok, nem csak diákoknak

Távoktatás

MTI

2020.03.25. 21:59

Arany János balladáiról és a szinusztételről is szó lesz az M5 csütörtöki oktatási műsorában.

Hirdetés

Arany János balladáiról, a szinusztételről és a megújuló energiaforrásokról is szó lesz az M5 csatorna csütörtöki oktatási műsorában - közölte az MTVA Sajtó Osztálya szerdán az MTI-vel.

A közleményben emlékeztettek arra, hogy az M5 kulturális csatorna oktatási tartalmaival igyekszik segíteni az otthon tanuló diákokat. Minden hétköznap reggel 8-tól este fél 9-ig tartó műsorsávban a biológia, matematika, történelem, irodalom és fizika mellett a nyelvtanulásé a főszerep.     

Felsős és Érettségi című műsorok az általános iskolai és gimnáziumi évfolyamoknak szólnak, míg a Szólalj meg! című sorozat a nyelvtanulást segíti. A Mindenki Akadémiája című műsoraikban pedig érintik az egyetemi tananyagot is.     

Mint írják, a csütörtöki Felsős című műsor elsősorban az 5-8. évfolyamos tanulóknak szól. Reggel 8 órakor a 7. osztályos kémiával kezdenek és az oldatokról lesz szó. Ezután az 5. osztályos irodalom következik, ahol Erich Kästner A két Lotti című gyerekregényével foglalkoznak, míg történelemből a 6. osztályosok megtudhatják, hogy II. József milyen szerepet játszott a magyar történelemben.

Matematikából a 7. osztályosok a geometriai transzformációkról tanulhatnak, ezt követően pedig a 8. osztályosok a természetfotózás rejtelmeivel ismerkedhetnek meg egy rendhagyó osztályfőnöki óra keretében. Fél 11-től egy több témakört felölelő epizód következik a nyolcadikos tanulók számára, akik az örökölt és tanult magatartásformákról, a bevésődés folyamatáról tudhatnak meg többet, majd földrajzból szó lesz Magyarország megújuló energiaforrásairól, történelemből pedig a Kádár-rendszerről tartanak beszélgetést.

Tizenegy órától délig - a szokásos módon - nyelvtanulás lesz, a Szólalj meg! című sorozatban ezúttal az angol és a spanyol nyelvvel foglalkoznak.     

Délben kezdődik az Érettségi című műsor, magyar nyelv és irodalomból Arany János balladáiról (V. László, Ágnes asszony, Szondi) lesz szó és a Toldi-trilógia kéziratát is bemutatják. Matematikából a szinusz- és koszinusztétellel foglalkoznak, kémiából a kolloidokról tanulhatnak a diákok, fizikából pedig a gravitációról lesz szó. Történelemből a második világháború előtti Németország történetével, a nemzetiszocializmus ideológiai rendszerének sajátosságaival foglalkoznak.     Az este 8 órakor kezdődő Mindenki Akadémiája csütörtöki témája a sporttörténet lesz a Palotanegyedben és a pesti belvárosban.

.