Fontos akár most is beadatni az agyhártyagyulladás-elleni védőoltást

2020.04.24. 13:57

Nem gyengíti az immunrendszert.

Nem gyengíti az immunrendszert a bakteriális agyhártyagyulladás elleni védőoltás, így a koronavírus okozta helyzetben is fontos beadatni - hívta fel a figyelmet Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke pénteken, a fertőző agyhártyagyulladás világnapján, az M1 aktuális csatornán.

Mint mondta, a fertőző agyhártyagyulladás nagyon gyors lefolyású betegség, esetenként az első tünetek megjelenésétől, amelyek - amúgy lázas felső légúti megbetegedésekre adnak gyanút - 24 órán belül a páciens intenzív osztályra kerül, illetve a betegek egyötöde elhalálozik.

Hangsúlyozta: a betegségnek nagyon magas a halálozási arányszáma, sok betegnél a gyógyulás végtageltávolítással jár, illetve nagyon magas a végleges idegrendszeri sérüléseknek a száma is.

A betegség leginkább a csecsemőkre és az öt év alatti gyermekekre, illetve a 16 és 20 év közötti korosztályra veszélyes. Az igazolt évi esetszám 50 es 70 között van Magyarországon - mondta, megjegyezve, hogy gennyes agyhártyagyulladásban ennél sokkal többen halnak meg, csak sok esetben nem sikerül pontosan kimutatni a baktériumot.

Galéria

.