Egy bő hónap alatt 2 százalékpontos volt a GDP-visszaesés

MTI

2020.04.16. 19:03

A kormány vizsgálja a járulékmentesség újabb ágazatokra kiterjesztésének lehetőségét, de segélyezés nem lesz.

Újabb és újabb gazdasági akcióterveket hirdetnek, a kormány heti rendszerességgel vizsgálja az adatokból, milyen folyamatok indultak be a gazdaságban. A jelenlegi helyzet hetente 200 milliárd forintos GDP-veszteséget jelent, a veszteség óriási, egy bő hónap alatt 2 százalékpontos a GDP-visszaesés - közölte Gulyás Gergely sajtótájékoztatóján csütörtökön.

A bértámogatásban részesíthető cégek köréről elmondta: folyamatos a gazdasági érdekképviseletekkel a konzultáció, ahol a költségvetés teherbíróképessége megengedi, ott megfogadják a gazdasági szereplők javaslatait. Különösen akkor, ha ezek a munkahelyek megőrzését vagy újak létesítését szolgálják. Ennek jegyében fogadták meg azt a javaslatot is, hogy járuljanak hozzá a csökkentett munkaidőben dolgozók munkabérének kifizetéséhez.

A bérkiegészítés havi 60-70 milliárd forintos költséget jelent - mondta el Gulyás Gergely, hozzátéve: ami az egyik oldalon kiadás, a másik oldalon megőrzött munkahely és nyereség a gazdaságnak.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő kitért arra, hogy szerda este jelent meg az a kormányrendelet, amely tartalmazza: a taxisok is részt vehetnek a lakosság ellátásában az élelmiszer-, étel-, illetve egyéb más szállításokat is beleértve. Ehhez nem kell külön engedélyt kiváltaniuk, illetve adókedvezmény kapcsolódik hozzá - ismertette.  

Gulyás Gergely egy másik kérdésre azt is közölte, vizsgálják a járulékmentesség újabb ágazatokra kiterjesztésének lehetőségét.

Azt is mondta ugyanakkor, hogy olyan intézkedéseket nem támogatnak, amelyek egy segélyezési rendszert indítanának be, ezt az utat a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány választotta.

.