Folytatódik a szúnyogirtás a héten

MTI

2020.04.20. 12:07

Katasztrófavédelem: folytatódik a szúnyogirtás.

A következő napokban a Körösöknél és egyes Tisza-holtágaknál, illetve a Csepel-szigetnél folytatódik a szúnyogirtási program - tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője hétfőn az MTI-t.

Mukics Dániel közölte: a szakemberek légi permetezéssel, illetve földi biológiai módszerrel ritkítják a vérszívók lárváit.
Elmondta: a márciusban kezdődött program során a rovartani szakértők rendszeresen ellenőrzik a lárvák számát és fejlődési állapotát.

Megállapították, hogy a száraz tavaszi időjárásnak köszönhetően és a folyók alacsony vízállása miatt nem alakultak ki ideiglenes tenyészőhelyek, így azokra a pontokra lehet koncentrálni a kezeléseket, ahol a szúnyogok évről évre megjelennek.

A Körösöknél és egyes Tisza-holtágaknál, valamint azok környezetében légi úton, a Csepel-szigetnél pedig földi módszerrel juttatják ki a biológiai készítményeket.

A lárvák ellen felhasznált készítmény egy baktérium által termelt speciális fehérjét tartalmaz, amely az alkalmazott dózisban csak a szúnyoglárvákat pusztítja el - ismertette a szóvivő.

.